Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

EP: Új szabályok kellenek, hogy megakadályozzuk, hogy páran nagyon meggazdagodjanak uniós forrásokból

Létrehozva:

Döntött az EP csütörtökön: egy sor dolgot kéne módosítani a forrásokkal kapcsolatban: ne szerezhessenek szervezett bűnözői körök EU-s pénzeket. Az Európai Parlament kimondta, Magyarországon 2007 és 2013 között rendszerszintű stiklik voltak az EU-s források elosztásával – Gyurcsány, Bajnai és Orbán kormánya is érintett tehát.

Elfogadta az Európai Parlament csütörtökön az Európai Bizottság 2018-as zárszámadását, írja az EP Sajtóirodája. A képviselők a határozatot indokló, 514 szavazattal, 95 ellenszavazat és 84 tartózkodás mellett elfogadott állásfoglalásban határozottabb védelmet kérnek az uniós források kárára elkövetett csalások, a korrupció, az összeférhetetlenség, a szándékos visszaélések és a szervezett bűnözés ellen, és az uniós pénzek méltányosabb elosztását várják.

Probléma, hogy az EU-s pénzek oligarchákhoz mennek, ahogy a közlemény fogalmaz: „olyan új szabályokra van szükség, amelyek megakadályozzák, hogy oligarchikus struktúrák uniós forrásokat szerezzenek meg és abból páran nagyon meggazdagodjanak”.

Ezért pl. felső határt kéne szabni az egy természetes személy által megszerezhető közvetlenül kifizetett pénzek mennyiségére. A kifizetések jobb utánkövetése is cél. Olasz és szlovák esetek miatt a Bizottság értesítését segítő rendszert is ki kellene dolgozni, amikor a termelők szólni tudnak, ha szervezett bűnözői csoportok gyakorolnak nyomást vagy kényszermunka történik.

Összeférhetetlenségi problémákat is meg kellene oldani, a cseh miniszterelnök közvetlen vagy közvetett tulajdonú cégeihez eljutott pénzek ügyének kinyomozását várja az EP a Bizottságtól.

Az állásfoglalás Magyarországgal kapcsolatban megjegyzi, hogy a 2007–2013 közötti időszakban futó vidékfejlesztési program közbeszerzési eljárásaiban az összeférhetetlenség ellenőrzésének rendszerszintű hiánya volt tapasztalható. A Parlament emellett aggodalommal állapítja meg, hogy a magyarországi operatív programokban 2007-ig visszamenően a szabálytalanságok szintje rendszerszintű probléma jelenlétére utal.

Az EP szerint el kell fogadni azt a szabályt, hogy nincs uniós forrás, ha sérül a jogállamiság.

Legnépszerűbb cikkeink