Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

„Igen, náci tempó” – üzente Kocsis Máté egy német EP-képviselőnek

Létrehozva:

Kocsis Máté Daniel Freund német zöldpárti európai parlamenti képviselőnek üzent, miután kiderült, hogy az Európai Parlament perelne azért, amiért részben elérhetővé tették a blokkolt uniós támogatásokat Magyarországnak.

Lehengerlő érvrendszerrel támadta be a fideszes Kocsis Máté Daniel Freund német zöldpárti európai parlamenti képviselőt, az Orbán-kormány elszánt kritikusát, amiért az úgy látja, Magyarország valójában nem teljesítette az elvárásokat, amelyekért cserébe fel lehetett szabadítani a befagyasztott uniós források szerves részét, és kilátásba helyezte, hogy emiatt beperlik az Európai Bizottságot – írta meg a Népszava.

Január 16-án Daniel Freund német zöldpárti EP-képviselő az EUrologusnak azt nyilatkozta, hogy pert indít az Európai Bíróság előtt az Európai Parlament, mert az EB részben felszabadította a Magyarországnak járó forrásokat, az erre vonatkozó állásfoglalást pedig csütörtökön, azaz 17-én el is fogadta az EP plenáris ülése. Freund kijelentéseire Kocsis Máté fideszes frakcióvezető a Facebookon reagált. Mint írja: „Ismerjük ezt a reflexet egyes németektől: kisebb ország véleménye nem tetszik, meg fogják valahogy támadni. Igen, náci tempó” – emelte egy mondatba két EU-s intézmény jogi vitáját és a második világháború borzalmait a frakcióvezető.

„Az Európai Parlament már megint a probléma, és nem a megoldás része” – mutatott rá a Hír TV műsorában Varga Judit, az Országgyűlés európai ügyek bizottságának elnöke utalva arra, hogy Ursula von der Leyen az Európai Parlament szerdai ülésén a Magyarországnak járó forrásokról kijelentette: húszmilliárd eurót továbbra is visszatartanak, többek között az LMBTQ-jogokkal, a tudományos szabadsággal és a menekültügyi jogokkal kapcsolatos aggályok miatt.

„Mindenki csak a saját reflexei és politikai mandátuma alapján viselkedett ma az európai arénában” – mondta a politikus. Hozzátette: a legelszomorítóbb, hogy ezek az európai baloldali politikusok már megint nem azzal foglalkoztak, ami a legfontosabb az európai választóknak. Mi van a migrációval? Mi van azzal, hogy hatalmas terrorveszélyt és modern kori antiszemitizmust idézett elő Brüsszel elhibázott, nyitott határokat hirdető bevándorláspolitikája? – sorolta a problémákat Varga Judit.

Daniel Freund tavaly decemberben szimbolikus ajándékot küldött az Európai Tanács elnökének, Charles Michelnek az e heti kulcsfontosságú csúcstalálkozó előtt. A fotóalbumban Orbán Viktor és Szijjártó Péter különböző találkozóiról szóló képek láthatók, ott van köztük például az is, amin Orbán Putyinnal találkozott ősszel Pekingben, több képen pedig Szijjártó Péter külügyminiszter látható Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel.

Freund a magyar médiáról is megnyilatkozott tavaly, a német EP-képviselő szerint Magyarország már nem demokrácia és csak néhány olyan magyar honlap, online rádió és blog van, ahol még független újságírás folyik. A helyzet ugyanakkor azért szerinte nem annyira rossz, mint a szovjet uralom alatt volt. Daniel Freund úgy véli, egy valódi demokráciában elképzelhetetlen lenne az, amit személyesen is megtapasztalt Magyarországon a legutóbbi választási kampány során. Az állami pénzből finanszírozott, Orbán Viktort ábrázoló plakátok kihelyezésével ugyanis szerinte a pártfinanszírozási szabályokat megkerülve folyt kormányzati propaganda a választások idején.

(Kép forrása: Kocsis Máté Facebook-oldala)

Legnépszerűbb cikkeink