Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

A lenácizott EP képviselő megkérdezte, hogy kicsoda Kocsis Máté

Létrehozva:

Daniel Freund német zöldpárti európai parlamenti képviselő reagált Kocsis Máté náci tempózására. A Fidesz frakció vezetője válaszul tisztázta, hogy kicsoda.

Január 16-án Daniel Freund német zöldpárti EP-képviselő az EUrologusnak azt nyilatkozta, hogy pert indít az Európai Bíróság előtt az Európai Parlament, mert az EB részben felszabadította a Magyarországnak járó forrásokat, az erre vonatkozó állásfoglalást pedig csütörtökön, azaz 17-én el is fogadta az EP plenáris ülése. Daniel Freund kijelentéseire Kocsis Máté fideszes frakcióvezető a Facebookon reagált. Mint írja: „Ismerjük ezt a reflexet egyes németektől: kisebb ország véleménye nem tetszik, meg fogják valahogy támadni. Igen, náci tempó” – emelte egy mondatba két EU-s intézmény jogi vitáját és a második világháború borzalmait a frakcióvezető. „Igen, náci tempó” – üzente Kocsis Máté a német EP-képviselőnek, miután kiderült, hogy az Európai Parlament perelne azért, amiért részben elérhetővé tették a blokkolt uniós támogatásokat Magyarországnak.

„Ha minden egyes alkalommal, amikor valaki a Fideszből nácinak nevez, kapnék egy eurót, akkor több pénzem lenne, mint amennyi jelenleg a jogállamiság megsértése miatt be van fagyasztva” – írta a Telexnek Daniel Freund  zöldpárti képviselő.

A Daniel Freund politikust az Rtl.hu is megkereste, a lapnak egyszerűen annyit válaszolt: „Kicsoda Kocsis Máté?”. Erre érkezett a frakcióvezető viszontválasza: „A legnagyobb magyar politikai közösség parlamenti frakcióvezetője volnék, kedves Daniel”.

Daniel Freund már korábban is kritizálta a magyar kormányt, és akkor sem maradt reakció nélkül

Daniel Freund tavaly decemberben szimbolikus ajándékot küldött az Európai Tanács elnökének, Charles Michelnek az e heti kulcsfontosságú csúcstalálkozó előtt. A fotóalbumban Orbán Viktor és Szijjártó Péter különböző találkozóiról szóló képek láthatók, ott van köztük például az is, amin Orbán Putyinnal találkozott ősszel Pekingben, több képen pedig Szijjártó Péter külügyminiszter látható Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel.

Freund a magyar médiáról is megnyilatkozott tavaly, a német EP-képviselő szerint Magyarország már nem demokrácia és csak néhány olyan magyar honlap, online rádió és blog van, ahol még független újságírás folyik. A helyzet ugyanakkor azért szerinte nem annyira rossz, mint a szovjet uralom alatt volt. Daniel Freund úgy véli, egy valódi demokráciában elképzelhetetlen lenne az, amit személyesen is megtapasztalt Magyarországon a legutóbbi választási kampány során. Az állami pénzből finanszírozott, Orbán Viktort ábrázoló plakátok kihelyezésével ugyanis szerinte a pártfinanszírozási szabályokat megkerülve folyt kormányzati propaganda a választások idején.

Deutsch Tamás korábban „futóbolondnak” nevezte német képviselőtársát, Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár pedig egy Orbánról szóló ChatGPT-rapszöveg miatt feszült össze vele.

Megszavazták a hadüzenetet

Ahogyan arról beszámoltunk, megszavazta az Európai Parlament azt a határozati javaslatot, amely a magyar jogállam helyzetéről szól, és gyakorlatilag egészpályás politikai letámadást jelent a magyar kormánnyal szemben. Egyúttal az Európai Tanácsot is megfenyegették.

A most elfogadott állásfoglalás a pénzek befagyasztásától kezdve a hetes cikkelyen és a pereken át a tanácsi elnökség elvételéig sok mindent tartalmaz. Valódi következménye azonban nem nagyon lesz az Európai Parlament döntésének.

A javaslatra 345 képviselő igennel, 104 pedig nemmel szavazott, 29-en tartózkodtak.

A mostani állásfoglalás legfontosabb pontjai:

  • A parlament megfenyegette az Európai Tanácsot, oldják meg, hogy ne Orbán Viktor legyen 2024-ben az Európai Tanács ideiglenes elnöke.
  • Vizsgálják annak a lehetőségét, hogy bepereljék a bizottságot, amiért az hozzáférhetővé tette a pénzeket Magyarország számára.
  • Elítélik Orbán Viktort, amiért akadályozza az Ukrajnának adni kívánt támogatást.
  • Támogatják, hogy a bizottság nem javasolta a tagállamoknak a befagyasztott magyar pénzek feloldását.
  • Arra kérik a bizottságot, hogy ne adja oda Magyarországnak a Helyreállítási Alap pénzeit, ameddig a magyar kormány nem teljesíti a mérföldkőként megjelölt reformokat.
  • Sőt, azt is kérik, hogy kezeljék egyben a három különböző eljárást, amelyekkel blokkolták a Magyarországnak járó pénzeket, és csak akkor kapjon a magyar kormány uniós forrásokat, ha minden problémát megoldott.
  • Felszólítják a bizottságot és a tanácsot, hogy indítsák el a hetes cikk szerinti eljárás azon részét, ami tényleg felfüggesztheti a magyar kormány szavazati jogát a tanácsban.

(Kiemelt képünkön: Daniel Freund német zöldpárti európai parlamenti képviselő a magyar parlament előtt. Fotó: Facebook)

Legnépszerűbb cikkeink