Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Mészáros Lőrincék összehozhatják a második legnagyobb itthoni kereskedelmi bankot – egyesülhet a Takarékbank és az MKB

Létrehozva:

Vida József, a leendő vezérigazgató szerint a létrejövő holding tudja a lehető legjobban támogatni többek közt a kormány gazdaságpolitikai törekvéseit.

Közös pénzügyi holding társaság létrehozásáról írt alá szándéknyilatkozatot az MTB Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt. (MTB) és az MKB Bank Nyrt. (MKB), hogy megvizsgálják egy hazai tulajdonú bankcsoport létrehozásának keretrendszerét – közölte a két pénzintézet pénteken az MTI-vel. A szándéknyilatkozat szerint a két bank egyenlő tulajdonrésszel hozza létre Magyar Bankholding Zrt. néven a pénzügyi holding társaságot.

A cég leendő vezérigazgatója Vida József, az MTB (a Takarék Csoport központi bankja) elnök-vezérigazgatója, az igazgatóság első tagjai Balog Ádám, az MKB elnök-vezérigazgatója, Bencze András, valamint Vida József. Az alapítási engedély iránti kérelmet május végén nyújtják be a Magyar Nemzeti Bankhoz.

Mészáros Lőrincnek most 48 százaléknyi tulajdonrésze van az MKB-ban. Annak egyharmadát egy szolnoki magánszemély tulajdonában lévő magántőkealap vette meg tavaly Mészáros üzlettársától, Szíjj Lászlótól. A Takarékot pedig az a Vida József irányítja, aki egyben a TV2 tulajdonosa is, és régóta ismeri Mészáros Lőrincet.

A közlemény szerint az együttműködés konkrét formájáról, a pénzintézetek esetleges – részleges vagy teljes – fúziójáról csak később, neves nemzetközi tanácsadók bevonásával végzett vizsgálatok és egyeztetések nyomán döntenek.

A Takarékbank és az MKB összesen 1,3 millió ügyféllel, 840 bankfiókkal, 4300 milliárd forintos mérlegfőösszeggel, 2600 milliárd forintos hitelállománnyal és 3100 milliárd forintos betétállománnyal rendelkezik. A két bankcsoport fúziójával a magyar bankszektor második legnagyobb mérlegfőösszegű univerzális kereskedelmi bankja jöhet létre – írták.

„Meggyőződésünk, hogy a gazdasági helyzetből eredő kihívásokat, a kormány gazdaságpolitikai törekvéseit, a magyar családok és vállalkozások támogatását és az ügyféligények professzionális kiszolgálását a most létrejövő szövetség képes a lehető legjobban támogatni” – idézi a nyilatkozat Vida Józsefet.

Legnépszerűbb cikkeink