Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Évente 297 millió őshonos állattal végeznek az ausztrál házimacskák

Létrehozva:

Főként a városokban gyilkolnak, és főleg éjszaka. A tanulmány szerint az ausztrálok nagy részének fogalma sincs róla, hogy a macskája rendszeresen kószál a szabadban.

Érdekes tanulmányt tett közzé az ausztrál Threatened Species Recovery Hub kutatóközpont. A macskák nyomkövetésére és a székletük elemzésére épülő tanulmány szerint a 3,8 millió ausztrál házimacskából 1,1 millió el van zárva a nap 24 órájában. A maradék 2,7 millió macskának viszont megvan a lehetősége a vadászatra, és évente 110 alkalommal gyilkol: átlagosan 40 hüllőt, 38 madarat és 32 emlőst.

A tanulmány szerint a probléma a városokban koncentrálódik, ahol négyzetkilométerenként akár 40-70 macska is kószálhat szabadon, évente együttesen 8100 állatot megölve négyzetkilométerenként. Az éjszaka vadászó macskák inkább az emlősökre utaznak, míg nappal a madarak és a hüllők kapósabbak.

A kutatók szerint számos olyan esetet dokumentáltak, amikor egyetlen szabadon kószáló macska elég volt ahhoz, hogy bizonyos fajok helyi populációi hanyatlásnak induljanak. A macskákat az első európai telepesek vitték magukkal Ausztráliába a 18. században. A kontinensen azóta végbement emlőspusztulások döntő részéért ők a felelősek.

Legnépszerűbb cikkeink