Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Vitézy: 2026 előtt nem lesz kész új Közlekedési Múzeum

Létrehozva:

Ez a kormány ebben a ciklusban már biztosan nem fog dönteni a támogatásáról, hiszen a Közlekedési Múzeum évekig tartó építkezése csak 2022 után kezdődhet.

Egy hónapon belül aláírhatják a Közlekedési Múzeum tervezői szerződését, de öt éven belül aligha nyithat meg – idézi Vitézy Dávid szavait a Népszava. Szerinte egy ilyen méretű projekt átfutása, különösen egy rengeteg kockázatot rejtő, szennyezett ipari területen, eleve 8-10 év. A kivitelezési tervek 2022 végére készülhetnek el, ezért a projekt támogatásáról is a 2022-ben megválasztott kormány dönt majd.

Vitézy szerint megéri a várakozás. „Az új múzeum azt mutatja be, hogy vált a közlekedés a különféle eszközök fejlődésén, a gazdasági és társadalmi változásokon keresztül nélkülözhetetlenné, illetve a klímaváltozás fényében fenntarthatatlanná” – mondta a Népszavának.

A korábbi, városligeti Közlekedési Múzeumot 2015-ben zárták be. Vitézy eredetileg annak a helyére tervezte az újat, de kiderült, hogy a szűkös telken csak nagy kompromisszumok árán és igen nagy költséggel építhető fel az új kiállítótér. A Kormány ezért 2017 végén úgy döntött, hogy a Kőbányai úti elhagyatott ipartelep lesz a Közlekedési Múzeum új helye.

„Ez a múzeum és Budapest szempontjából is jó döntés volt, hiszen a múzeum megkaphatja a megfelelő méretű kiállítótereket, ráadásul egy volt vasút csarnoknál kevés autentikusabb helyszín lehet egy közlekedési múzeum számára, a város pedig egy újjászületett rozsdaövezettel gazdagodhat” – mondta Vitézy. A tervek szerint az új múzeumnál egy vasúti megállót is kialakítanak, a vasútvonal korszerűsítésére a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. egy héten belül megköti a szerződést.

Legnépszerűbb cikkeink