Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

A fővárosi kötelező maszkviselés elmulasztásának maximális retorziója a figyelmeztetés lesz

Létrehozva:

Kijött a fővárosi rendelet a hétfőtől érvényes maszk-sál-kendőviselésről, a bankban nem lesz érvényes, és amúgy nem tud Budapest más retorzióval élni a megsértőkre, mint hogy figyelmezteti őket. 

Megjelent a hétfőtől kezdődő fővárosi szigorításokat szabályozó rendelet, vagyis hogy a BKK-járatokon és a kereskedelemben kötelező lesz az arc eltakarása, pontosabban a „hat évnél idősebb személynek a száj és az orrnyílását – különösen textil- vagy papírmaszkkal, sállal, kendővel, illetve bármely egyéb, a kilégzéssel távozó cseppek felfogására alkalmas eszközzel – teljes egészében és folyamatosan el kell takarnia”.

Tehát akár egy bukósisakkal is meg lehet oldani a dolgot. Mindezt a közösségi közlekedés mellett boltokban, piacon, ügyfélforgalmi helyiségekben kell megtenni, „feltéve, hogy az a szolgáltatás jellegével nem összeegyeztethetetlen”, azaz mondjuk egy kozmetikusnál.

Bankban nem szabad alkalmazni a rendelkezést, mert ott a biztonsági előírások erősebbek az egészségvédelemnél, áll a rendeletben.

Aki a távozó cseppeket máshogy fel tudja fogni, illetve kétméteres távolságot tart másoktól, annak szintén nem kötelező maszkot hordania.

És mi lesz azzal, aki nem tartja be a maszk-sál-kendő viselését? „A jelen rendeletben foglaltak megsértőivel szemben – a jogkövető magatartás tanúsítására való felhíváson túl –

hátrányos jogkövetkezmény nem alkalmazható”,

azaz semmi, egy figyelmeztetést kaphat.

Legnépszerűbb cikkeink