Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Ezek a leggyakoribb karanténbalesetek

Létrehozva:

Ujjperclevágás, ülőfürdő-égés, szétrobbanó teáspohár – izgalmas és tanulságos összeállítást közölt az Nlc a karanténbalesetekről.

A lapnak Bende Balázs plasztikai sebész mesélt arról, mikkel találkozott ő és munkatársai a már lassan hat hete tartó országos karantén idején.

Karantén idején sokan próbálnak ki olyan dolgot, amit eddig nem, barkácsolnak, főznek, vagy igyekeznek maguk kúrálni bajaikat – ez utóbbi teljesen érthető lépésnek tűnik a járóbeteg-ellátás jelentős beszűkülését látván (ezt nem mi mondjuk, hanem a Magyar Orvosi Kamara).

Vannak, akik benzinnel próbálják begyújtani a grillezőt, ami robban, kész az égési sérülés. Mások ülőfürdővel igyekeznek kikúrálni felfázásukat, és a túl forró vízben megégetik magukat.

Nem érdemes az égési sérülésre tejfölt rakni, a régi tejfölök még a magas zsírtartalom miatt le tudták zárni az égett bőrt, és tápanyagot jelentettek a sebre, a mai tejfölök csak a baktériumokat segítik elszaporodni, számol le egy másik mítosszal Bende.

Sokan kezdenek nagyobb menyiséget főzni, aztán megégetik magukat, amikor kiloccsan a kondér. Van, aki a teafőzéssel sincs tisztában, és a hideg üvegpohárba töltött forró tea szétrobbanásától szenvednek sérüléseket.

És a különböző házilagos fertőtlenítési eljárások is lehetnek balesetveszélyesek.

Advertisement

Legnépszerűbb cikkeink