Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Oktatás: a lengyeleknél marad a távmegoldás, az osztrákok viszont megnyitják az iskolákat

Létrehozva:

Ausztriában egyszerre csak egy fél osztály lehet bent, és a maszk is kötelező lesz. A lengyeleknél június 8-án lesz az érettségi.

Lengyelországban újból meghosszabbították, ezúttal május 24-ig az általános- és középiskolai távoktatást, az elhalasztott érettségi vizsgák pedig június 8-án kezdődnek – közölte pénteken Dariusz Piontkowski lengyel oktatásügyi miniszter, az MTI idézi. A jelenlegi egészségügyi helyzet nem teszi lehetővé, hogy felújítsák az iskolák, az óvodák és a bölcsődék működését – állapította meg Piontkowski. Kérdésre válaszolva a miniszter nem zárta ki a hagyományos iskolai oktatás felújítását még a tanévzáró előtt, ezt azonban a járványhelyzet további alakulásától tette függővé.

A hagyományosan májusban tartott érettségi vizsgák idei szervezéséről Piontkowski elmondta: ezeknek a megszokott formától eltérően csak írásbeli része lesz, június 8-án kezdődnek, és – a pótvizsgák kivételével – a hónap végéig bonyolítják le őket. Az érettségi során betartják a járványügyi óvintézkedésekre vonatkozó szabályokat, többek között minden diákot külön padba ültetnek, gondoskodva a megfelelő távolságtartásról.

Óvatos osztrákok

Szigorú óvintézkedések mellett, fokozatosan indulhat újra az oktatás az ausztriai iskolákban májusban – jelentette be Heinz Fassmann oktatási miniszter egy bécsi sajtótájékoztatón, amit szintén az MTI szemlézett.

A végzős osztályok tanulói május 4-én mennek először iskolába, két héttel később az általános iskolások, a középiskolások és a speciális iskolák tanulói is visszaülnek az iskolapadokba; a többiek pedig június 3-tól vehetnek részt az iskolai oktatásban – jelentette be Fassmann. Az oktatás szigorú óvintézkedések mellett folytatódik; az osztály egyik fele hétfőtől péntekig, másik fele csütörtökön és pénteken vesz részt az iskolai oktatásban; a következő héten a csoportok cserélnek egymással.

Énekórát és testnevelésórát nem tartanak, és a diákok nem írnak iskolai dolgozatot sem. A miniszter hangsúlyozta, hogy a rendhagyó működésre tekintettel nem kell leadni tanév végéig a teljes tananyagot. Fassmann azt javasolja, hogy amerikai mintára hozzanak létre „nyári iskolákat”, azoknak a tanulóknak, akik lemaradtak a tananyagban.

Az osztályterem kivételével kötelező lesz a szájmaszk viselése; a gyerekek a tervek szerint a tanszerek mellett otthonról viszik magukkal a szájmaszkot; az intézmény gondoskodik ugyanakkor „pót-szájmaszkokról”, arra az esetre, ha az eredeti megsérül vagy elveszik. Azok a tanárok, akik a fokozottan veszélyeztetett csoporthoz tartoznak, továbbra is otthon maradhatnak; a tanórákat viszont digitális eszközök segítségével kötelesek megtartani.

Legnépszerűbb cikkeink