Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Az Emmi állítja, nem igaz, hogy „kirakják az öreg embereket meghalni”

Létrehozva:

Kásler Miklós / Fotó: Thaler Tamás/Wikipedia

Közleményt adott ki a minisztérium a kórházi kiürítésekről, visszautasítja a vádakat. A nyilvánosságot kapott esetek azonban nem tükrözik vissza az állásfoglalás megállapításait.

Felháborodott közleményben kéri ki magának az Emmi azt a vádat, hogy a kórházakban szükséges kiürítés – 40 ezer ágyat kell felszabadítani majdani koronavírusos betegeknek – során a kórházak „kirakják az öreg embereket meghalni”. A kórházak „csak olyan betegeket engedhetnek haza, akiknek az ápolása otthon is megoldható a család, az önkormányzat, a házi segítségnyújtás révén”.

„Ha az adott kórház belső átcsoportosítással nem tudja megoldani az összes beteg ellátását, akkor gondoskodnia kell arról, hogy más, azonos profilú intézményben helyezzék el azokat a betegeket, akiknek nem lehet megoldani az otthoni ápolását. Erre elegendő kórházi hely van a jelenlegi rendszerben”, áll az Emmi közleményében. Ha valaki mégis úgy érzi, nem tudja ellátni hozzátartozóját, forduljon „az adott intézmény vezetőjéhez, a betegjogi képviselőhöz vagy a Nemzeti Népegészségügyi Központhoz”.

Márpedig a sajtó tele van olyan esetekkel, amikor a családoknak szinte lehetetlen volt megoldani az elhelyezést. Egy olvasónk arról számolt be, 80 év feletti, önállóan felállni képtelen, daganatos beteg nagymamáját kell szüleinek ellátni, ápolni. A betegjogi képviselő többször elmondta, hogy a vírus miatt haza kell küldeniük a beteget és innentől kezdve a család feladata a beteg ellátása. Egy másik esetnél egy combnyaktöréses, magas vérnyomásos, daganatos beteg hozzátartozót küldtek haza, akit eddig hatszor kellett újraéleszteni. Felesége a Pesti Hírlapnak tette fel a kérdést: most hazaküldik meghalni?

Legnépszerűbb cikkeink