Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Se védőfelszerelés, se veszélyességi pótlék – már egy hónapja nem érdekli a kormányt az ápolók helyzete

Létrehozva:

Fotó: Shutterstock

Perelhetnek az ápolók, ha védőfelszerelés hiánya miatt kapják el a koronavírust. Március eleje óta figyelmeztetnek a katasztrófára az idősotthonok dolgozói, 15-20 százalékuk már fertőzött.

Erről a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének (MKKSZ) elnöke beszélt a HVG-nek. Boros Péterné elmondta: továbbra sincs elegendő védőfelszerelés az intézményekben, emiatt pedig a nővérállomány 15-20 százaléka már most megfertőződött. Több idősotthonban úgy döntöttek a nővérek, hogy kéthetes váltásban beköltöznek az intézménybe, így csökkentve a fertőzésveszélyt. Nem csak az idősotthonok veszélyesek, a gyermekvédelemben, a hajléktalanellátásban és a fogyatékkal élőkkel dolgozók, és a munkaügyi hivatal dolgozói is fokozottan ki vannak téve a járványnak.

Mivel ezekben a munkakörökben a home office nem megoldható, ezért az MKKSZ száz százaléknyi veszélyességi pótlékot vár a kormánytól. Németországban, Dániában és Finnországban hasonló veszélyességi pótlékban részesülnek a szociális ágazatban dolgozók. A magyar szociális ellátásban a nettó átlagkereset még a 120 ezer forintot sem éri el, tehát az esetükben csak a hivatástudat az, ami miatt még mindig elvégzik a munkájukat.

Az MKKSZ akár perre is vinné az ügyet, ha a tagjaik közül valaki koronavírusos lesz a védőfelszerelések hiánya miatt. Felvetésükre több mint egy hónapja nem reagált a kormány.

 

Legnépszerűbb cikkeink