Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Ezer embert küld el a Wizz Air

Létrehozva:

Viharos szélben landol a WizzAir repülőgépee a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren / Fotó: Pesti Hírlap

A lépés a dolgozói állomány 19 százalékát érinti, aki pedig maradhat, az munkaidő-csökkentéssel, szabadság-elrendeléssel néz szembe. A Wizz Air mérsékli a fizetéseket is, és lízingelt repülőgépeket ad vissza.

A pilóták, légiutaskísérők és az adminisztratív munkakörökben dolgozók fizetését átlagosan 14 százalékkal csökkenti a cég.

A fapados légitársaság vezérigazgatójának, igazgatósági tagjainak és az összes felső vezetőjének fizetését 22 százalékkal csökkentik

– jelent meg az AIRportal.hu ágazati híroldalon.

Eddig is számos költségcsökkentési és likviditást javító intézkedést hoztak a koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak enyhítésére. A légitársaság továbbra is tárgyalásokat folytat a beszállítókkal, hogy csökkentse a szerződéses fizetési kötelezettségeit és javítsa a fizetési feltételeket. A cég 2020. március végén 1,5 milliárd eurós készpénz-tartalékkal rendelkezett, amely az egyik legerősebb az iparágon belül.

A légitársaság forgalma a koronavírus-járvány miatt márciusban 34 százalékkal esett vissza az előző évhez képest.

Jelenleg a járvány előtti kapacitásához képest 3 százalékon üzemel. Gépeit a légitársaság a kormányok részére ajánlja fel áruszállító és a külföldön rekedt állampolgárokat hazaszállító járatok formájában, a legtöbb megbízást a magyar kormánytól kapta eddig a légitársaság.

Rövid távon a vállalat a piaci igényekhez alakítja kapacitásait, és a repülőgépeit azokra a piacokra helyezi át, ahol lehetőségek nyílnak a bővítésre. Amikor a piacok visszatérnek a megszokott működéshez, a Wizz Air várakozásai szerint tudja majd folytatni az éves 15 százalékos növekedését, de a leépítés zajlik,

kivonnak 32 régebbi repülőgépét a 2023-as üzleti év végéig, ahogy azok lízingszerződései lejárnak.

Azonban a Wizz Air Abu Dhabi vegyesvállalat létrehozása folytatódik az előzetes menetrend szerint.

A március 31-ével zárult negyedik pénzügyi negyedévben a cég várhatóan 70-80 millió eurós veszteséget könyvel el, így a teljes pénzügyi évre várható adózott eredmény 270-280 millió eurós nyereséget lehet. Arról a társaságnak egyelőre nincsen becslése, hogy milyen üzleti eredmények várhatóak a 2021. március 31-ével záródó pénzügyi évben.

Váradi József, a Wizz Air vezérigazgatója március közepén az AIRportalnak adott interjújában arról beszélt, hogy szerinte legkésőbb júliusra visszaáll a rend a légiközlekedésben, de addig sok áldozata lesz a koronavírus-járvány miatti keresletcsökkenésnek. Hozzátette: a cég mintegy 40 millió euró kárral számol március végéig, de a helyzet lehetőségeket is rejt magában, és inkább előbb kérnék az Airbustól a már megrendelt új repülőgépeiket.

Legnépszerűbb cikkeink