Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Egy-két évig még biztosan nem lesz koronavírus elleni gyógyszer

Létrehozva:

Fotó: Shutterstock

Gyors megoldás kellene a koronavírus ellen, azonban a gyógyszeriparban a leggyorsabb eljárás is legalább 2 év.

Bár több ország is kísérletezik a szerekkel, egyelőre még egyik sem bizonyult hatásosnak. Ha meg is találják azt a gyógyszert, amely felveszi a harcot a világjárványt okozó vírussal, évekbe telhet mire ahhoz az emberek is hozzájuthatnak.

– A gyógyszerfejlesztés jóval hosszabb mint a vakcinafejlesztés – kezdte a Pesti Hírlapnak egy gyógyszeripari dolgozó. – Előbbinél több szál is van. Először csak nagyon kevés önkéntesen vizsgálják a gyógyszer biztonságosságát, ami körülbelül egy-másfél évig is eltarthat. Ezután jön a második fázis, ahol már a hatékonyságot is nézik, ekkor már több beteg bevonásával. Ez a szakasz 2-3 évet vesz igénybe. A harmadik fázisnál be kell bizonyítani a hatékonyságot és a biztonságosságot is, ami akár 3-4 év is lehet – magyarázta a szakértő. Ez azt jelenti, hogy egy teljesen új gyógyszer piacra dobása legalább 6-7 évig is eltarthat. Ehhez hozzájön még az engedélyeztetés is, aminél szintén legalább 1 évvel kell számolni. Vannak azonban olyan esetek, amikor az engedélyeztetést meggyorsítják. Ilyen akut helyzet a mostani koronavírus-járvány is, azonban még a meggyorsított eljárás is körülbelül hat hónapot vesz igénybe.

– Ha gyógyszerekről beszélünk, akkor egy új fejlesztés sok időbe telik. Sürgős esetben is be kell bizonyítani, hogy a szer biztonságosan használható, ezért nem lehet átugrani a lépéseket, ugyanúgy végig kell menni rajtuk. Például, ha kipróbálunk egy új gyógyszert, akkor az elképzelhető, hogy hatékony, de nem tudhatjuk, hogy öt év múlva hányan halnak meg daganatban tőle. Többek között ezért is tart évekig egy gyógyszer kifejlesztése. Viszont ha már egy meglévő szert próbálnak ki egy másik betegség esetén, akkor az a folyamat gyorsabb, ugyanis ott már a biztonságosság bizonyított – magyarázta a szakértő. Ezért sem véletlen az, hogy egyes országok már meglévő gyógyszereket próbálnak bevetni a koronavírus ellen, így ugyanis meggyorsíthatják a folyamatokat, és ha az egyik hatékonynak tűnik, előbb kezdhetik majd meg annak a használatát. Azonban ez is legalább 1-2 év, ugyanis ha a biztonságosságot nem is, de a hatékonyságot mindenképp bizonyítani kell, még egy sürgős esetben is.

– A vakcináknál más a helyzet. Ott az immunválaszt könnyebb és gyorsabb megnézni, mint a gyógyszer hatásait, ezért ennek a kifejlesztése valamennyivel gyorsabb, de a biztonságosságot és az engedélyeztetést ugyanúgy végig kell csinálni.

 

Legnépszerűbb cikkeink