Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Országos tisztifőorvos: felgyorsult a vírus terjedése, Skype-on vacsorázzon együtt a család

Létrehozva:

Miután ismertette a pénteki számokat, Müller Cecília a politikai életet is napok óta lázban tartó budapesti idősotthonokról beszélt. És mindenkit figyelmeztetett a húsvét veszélyeire.

Kórházba vitték az összes koronavírus-fertőzött idős embert a budapesti idősotthonból – mondta az országos tisztifőorvos a szokásos napi sajtótájékoztatón, ami azonban, tekintettel a húsvétra, két napon, vasárnap és hétfőn szünetel, legközelebb kedden lesz ilyen alkalom, addig írásban érkeznek az információk. Az idősotthonokba bejutó koronavírus miatti felelősségről nem beszélt Müller Cecília. Orbán Viktor és Karácsony Gergely pedig nem tudja eldönteni, kinek a felelőssége, hogy ilyen nagyszámú fertőzés alakult ki a veszélyeztetett korúak körében.

A budapesti idősotthonok politikai kezelésének rövid története

  • Április 9.: Müller Cecília a csütörtöki tájékoztatón jelentette be, hogy egy Pesti úti idősek otthonában több mint 100 koronavírus-fertőzött ember van. Hangsúlyozta, hogy az idősotthonok dolgozóinak kötelessége betartani a szabályokat, a fenntartónak pedig kötelessége megteremtenie a szabályok betartásának feltételeit. Ezért saját maga látogatott el az otthonba, hogy lássa az ottani körülményeket. Karácsony Gergely főpolgármester az ATV-ben azt mondta, ahogy mindenki, ő is az Operatív Törzs sajtótájékoztatóján értesült az idősotthonban lévő állapotokról.
  • Április 10.: Orbán Viktor a szokásos pénteki rádióinterjúban azt mondta: „Járvány idején sincs nagyon más a fejükben, mint hogy hogyan tudnának hatalomra kerülni, de egy idősotthon üzemeltetésével sem tudnak megbirkózni, mondjuk polgármesterként.” Ezzel Karácsony Gergely főpolgármesterre rakta a Pesti úti intézményben történtek miatti felelősséget. Még aznap a saját Facebook-oldalán üzent vissza Karácsony a kormánynak. Azt írta, hogy több felhívást küldött az egészségügyért felelős miniszternek és a tisztifőorvosnak. Szerinte a kormánynak kéne megbirkóznia azzal a feladattal, hogy azonnali hatállyal elkezdjék az ország összes idősotthonában élő ember szűrését, beleértve nemcsak az önkormányzati, hanem a magán és az egyházi fenntartású intézményeket is, ez pedig a kormány dolga lenne.
  • Április 11.: A főpolgármester szombat reggel nyilvánosságra hozott négy dokumentumot. Facebook-oldalán azt írta: „három arról tanúskodik, hogy 3 hete kérjük a kormány illetékeseit, a kormányhivatal vezetőjét, az egészségügyért felelős minisztert és a tisztifőorvost is, hogy ne küldhessenek vissza a kórházak idős embereket az idősotthonokba negatív koronavírus-teszt nélkül”. A negyedik dokumentum szerint egy idősotthon vezetője írásba adta, hogy szakmailag nem indokolt a betegek tesztelése, ha másik intézménybe küldik őket.

Több lemondás kell az állampolgároktól

Müller Cecília a fentieket tehát nem részletezte, de azt elmondta, hogy pénteken további 56 fő lett pozitív a Pesti úti idősek otthonában. Az intézményben maradt emberek negatívak, jó egészségügyi állapotban vannak, őket elkülönítették. Az otthonban holnap elkezdik a fertőtlenítést, hogy a most kórházban lévő betegek gyógyultan, biztonságos helyre érkezzenek vissza. Hozzátette: nehéz megmondani, hogy a vírus hogyan került az idősotthonba,  lehet, hogy a pozitív eredményt kapott dolgozó adta át az időseknek, de az is lehet, hogy még a zárlat előtt egy látogató vitte be a vírust. Remélik, hogy az intézmény minden szabályt betartott.

A járvány terjedése egyértelműen felgyorsult, és a gyorsulás mértéke akkor is nagy, ha az idősotthonok lakóit nem veszik számításba, ezért Müller Cecília a mostaninál is fokozottabb figyelmet, és a szabályok még következetesebb betartását kérte az állampolgároktól.

Ismét kiemelte, hogy ezt a húsvétot nem tudják együtt tölteni azok, akik nem egy háztartásban élnek, és jótanácsként elhangzott, hogy ne a hűtőszekrényt keressük meg ilyen stresszhelyzetekben, ne az evés legyen a pótcselekvés. Akik nem tudnak találkozni szeretteikkel, azoknak azt javasolta, hogy

„Skype-on vacsorázzon együtt a nagyobb család. Az a fontos, amit adni tudunk egymásnak, mert a szeretet nagyon leleményes.”

Sűrűsödnek a rendőri intézkedések

Kiss Róbert rendőr alezredes a tájékoztatón elmondta, hogy tegnap és ma öt teherszállító repülő érkezett védőfelszerelésekkel, négy Kínából, egy Dél-Koreából. Összesen 5,1 millió maszk, 20 ezer teszt és 5000 kesztyű érkezett az országba.

17 490 érvényben lévő hatósági házi karantént rendeltek el az ország területén,  163 413 ellenőrzés történt, 605 szabálysértési feljelentés tettek azok ellen, akik megszegték a hatósági karantén szabályait, 84 figyelmeztetést adtak ki és 503 főre szabtak ki helyszíni bírságot. 71 esetben tettek az üzletek vezetőivel szemben szabálysértési feljelentést, 53 figyelmeztetést, és 39 helyszíni bírságot szabtak ki.

Budapesten az elmúlt 24 órában 941 szabálysértést észleltek, több mint 600 főt kellett figyelmeztetésben részesíteni, ez az eddigi legmagasabb szám. Tegnap megszökött egy 59 éves budapesti fertőzött férfi az Uzsoki kórházból, majd este visszatért, de járványügyi szabályszegés miatt büntetőeljárást indítottak ellene.

Keddig tehát csak a tájékoztatóoldal frissül, és az ügyeleti központ dolgozik.

Legnépszerűbb cikkeink