Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Így lesznek nyitva a boltok húsvétkor

Létrehozva:

Az üzletek nyitva tartását jogszabály írja elő, ezen a hosszú hétvégén csak korlátozottan vásárolhatunk.

Nagypéntektől húsvét hétfőig nem kell dolgozni, ugyanis a húsvét négynapos hosszú hétvégét jelent azoknak, akik normál munkarendben dolgoznak. Felmerülhet a kérdés, hogy miként lesznek nyitva a boltok, mikor kell előre vásárolni, ha nem szeretnénk hiányt szenvedni az alapvető élelmiszerekből.

Nagypéntek, március 29. ünnepnap, munkaszüneti nap lesz: fő szabály szerint pénteken az üzletek zárva tartanak, így tesznek a nagy multiláncok üzletei is és például a plázák üzletei is.

Március 30., szombat, pihenőnap. Ez egy szokványos szombat lesz, ami azt jelenti, hogy az üzletek, amelyek nyitva vannak máskor is szombaton, nyitva lesznek most is. Ha tehát csütörtökig nem sikerült bevásárolni az ünnepre, akkor még szombaton lehet pótolni, ami elmaradt, de fel kell készülni arra, hogy vélhetően nagyon sokan lesznek a boltokban.

Húsvét vasárnap és húsvét hétfő, március 31. és április 1. ünnepnap, munkaszüneti nap lesz. Ezeken a napokon ugyanaz érvényes, mint nagypénteken, vagyis az üzletek zöme zárva lesz.

Április 2. kedd: minden a megszokott nyitva tartás szerint.

A jogszabályok lehetővé teszik, hogy nagypénteken, húsvét vasárnap és húsvét hétfőn, amikor az üzletek fő szabály szerint zárva lesznek, bizonyos üzletek nyitva lehetnek. Vásárolhatunk például a benzinkutakon található shopokban, az éjjel-nappal nyitva tartó üzletek egy részénél is elképzelhető, hogy nem zárnak be, de lehetnek még kisebb üzletek, trafikok is, amelyek kinyithatnak, abban az esetben, ha nem egy alkalmazott, hanem a tulajdonos áll be a pult mögé.

Ünnepnapokon is nyitva lehetnek a következő üzletek:

  • a benzinkutak,
  • az ügyeleti rend szerint működő gyógyszertárak, melyekről tájékoztatás az OGYÉI honlapján található,
  • az önálló virágboltok,
  • az újságosok,
  • az édességboltok,
  • a vendéglátó- és szórakozóhelyek.

A szemetet a szokásos rend szerint szállítják el ünnepnapokon is.

Óraátállítás is lesz

Idén a húsvéti időszakra esik az óraátállítás. Húsvét vasárnap hajnali 2 óráról kell előre tekerni a mutatókat 3 órára, így ezzel az utolsó márciusi vasárnapunk egy órával rövidebb lesz.

A tavaszi szünet húsvét előtt kezdődik, a közoktatásban tanuló diákok számára 2024. március 28-tól április 6-ig fog tartani. A szünet előtti utolsó tanítási nap 2024. március 27. (szerda), a szünet utáni első tanítási nap pedig 2024. április 8. (hétfő) lesz. A szakiskolákban tanulóknak ennél kicsit kurtább lesz a tavaszi szünetük, mert bár egy nappal előbb kezdődik (2024. március 27., szerda), csak április 3-ig (szerda) tart majd.

2024-ben egyébként lesz olyan is, amikor egyetlen nap szabadsággal 9 napot lehetünk otthon >>>

(Fotó: Merész Márton)

Legnépszerűbb cikkeink