Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Nem halt eddig meg egészségügyi dolgozó

Létrehozva:

623 igazolt fertőzött beteg, öt új halott, mind idős, beteg emberek. Egészségügyi dolgozó nincs az áldozatok között.

623 laborvizsgálattal igazolt fertőzött van Magyarországon, az elmúlt 24 órában 5 személyt veszítettünk el, mind idős – 80 év feletti – emberek voltak sokféle krónikus betegséggel, hangzott el a napi koronavírusos Operatív Törzs-i tájékoztatón. Még mindig a csoportos megbetegedések időszakában vagyunk, az esetek egyenletesen, az ország területén eloszolva jelentkeznek, de a sűrűn lakott területek – Budapest, nagyobb városok – vezetnek. A halotti listán nem szerepel egészségügyi dolgozó, ismertette Müller Cecília országos tisztifőorvos.

Az UV-lámpa igénybe veszi a bőrt, tárgyak fertőtlenítésére használható, magunkat ne kezeljük vele, és kártékony az egész test alkoholos-klóros fertőtlenítése is. Nem indokolt az életkorhoz kötött gyerekkori védőoltások elhalasztása, többen ugyanis ezt feltételezik. Újságírói kérdésre elhangzott, hogy a pneumococcus elleni védőoltások – az álhír miatti felvásárlás ellenére – rendelkezésre állnak. Fogorvoshoz csak az menjen, akinek olyan gyulladt, vagy más, nagy fájdalommal járó betegsége van, ami nem tűr halasztást.

Sajnos minden krónikus betegség – így a cukorbetegség is –, életkortól függetlenül nagyobb kockázatot jelent. A kettes típusú cukorbetegség esetében az általában magasabb életkor önmagában is kockázat.

Az Index arról érdeklődött, tárgyalnak-e azzal a céggel, amely megoldaná, hogy gyorsan leteszteli az egész orzágot. Müller Cecília úgy válaszolt, hogy felesleges lenne az egész ország tesztelése, az így kapott információ nem lenne hatással az intézkedésekre. A már bevezetett rendelkezések szolgálják a megelőzést, mindenben a WHO javaslatai alapján járnak el.

Alacsonyabb az erre az időszakra eső halálozások száma, mint előző év hasonló időszakában, mondta Müller arra a kérdésre válaszolva, hogy nem kiugróan magas-e a halálozási arány. (Vélhetően félreértette a kérdést, amely a világszerte tapasztalható koronavírus-halálozási arányhoz képest magas magyar számokra  utalt.)

Az RTL Klub kérdésére az országos tisztifőorvos úgy válaszolt, hogy kapnak klorokint a magyar betegek, amennyiben az orvos indokoltnak tartja, a szükséges készletek rendelkezésre állnak. A klorokinnal hatékonyan lehet kezelni a koronavírusos betegeket, a betegség gyorsabb lefolyását segíti. A gyógyszer itthoni alapanyagából 200 millió betegnek elég mennyiséget lehetne előállítani, kivitelét az állam megtiltotta.

Legnépszerűbb cikkeink