Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Akár Orbán is keresztbe tehet a 100 milliárdos EU-s koronás mentőcsomagnak

Létrehozva:

Fotó: Genevieve Engel / EP

Ursula von der Leyen munkahelyvédelmi csomagot jelentett be, de ehhez az összes tagállam beleegyezése szükséges.

SURE néven 100 milliárd eurós hitelcsomagot jelentett be Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke. A kedvezményes feltételű hiteleket azért kapnák a tagállamok, hogy megelőzzék a tömeges elbocsátásokat. Főként azoknak a vállalatoknak jöhet jól ez az intézkedés, akik csak úgy tudják megtartani az alkalmazottaikat, ha csökkentett munkaidőben foglalkoztatják őket, ők a maradék fizetést ebből egészíthetnék ki. Von der Leyen kiemelte, hogy a csomag segíthetne a mezőgazdasági termelőkön és a halászokon, ezáltal az élelmiszerellátáson is.

Ahhoz, hogy a hitelt fel tudja venni az Európai Bizottság, mind a huszonhét tagállamnak kezességet kellene vállalnia az összeg negyedéért, 25 milliárd euróért. Kérdéses, hogy a nettó befizető országok, mint például Németország vagy Hollandia aláírna-e egy ilyen megállapodást, és Orbán Viktor is élesen bírálta az EU-t péntek reggeli rádiós interjújában – konkrétan arról beszélt, hogy az EU csak velünk foglalkozik.

Ha az összes tagállam elvállalja a kezességet, a csomagot még az Európai Parlamentnek is jóvá kell hagynia a következő hetekben. Az Európai Szakszervezeti Szövetség (ETUC) szerint több mint egymillió ember munkája vált feleslegessé az elmúlt két hétben, kérdés, időben érkezik-e a mentőcsomag.

Legnépszerűbb cikkeink