Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

500 ezer forintot kapnak az egészségügyi dolgozók, jelentette be Orbán Viktor

Létrehozva:

Még nem tudni meddig tartanak a kijárási korlátozások, katonai vezénylésre készül a miniszterelnök, 500 ezer forintos juttatást kapnak az egészségügyi dolgozók – ez hangzott el a pénteki Orbán-interjúban.

A jelenlegi kijárási korlátozások jövő hét szombatig vannak érvényben, és dönteni kell, hogy fenntartják-e vagy sem, mondta Orbán, felhíva a figyelmet a húsvét közeledtére. „Húsvét egy családi ünnep, vinné az embert a lába meg a szíve, locsolkodni, megnézni a szüleit, nagyszüleit, gyerekeit. Ez most aligha lesz lehetséges, vagy szigorú korlátozások mellett.” A miniszterelnök szerdára dönti el, mi lesz a korlátozásokkal.

A miniszterelnök azt is bejelentette, hogy idén minden egészségügyi dolgozónak 500 ezer forintos pluszjuttatást biztosítanak, a részletekről szombaton számol be Gulyás Gergely miniszter.

Az ország legfontosabb dokumentuma az egészségügyi átcsoportosítási terv – mondta szokásos pénteki interjújában Orbán Viktor. A törvények egészségügyi veszélyhelyzetben minden egészségügyi dolgozónak kötelezővé teszik a vezényelhetőséget, ilyenkor központilag lehet gazdálkodni velük – mondta a miniszterelnök. Ennek keretében 110 kollégiumot foglaltak le – ahol 19 820 embert tudnak elhelyezni –, és 58 hotelt ­– ezek 5661 ember elhelyezésére alkalmasak. Továbbá szolgálatba állítottak 3543 gépjárművet, és 203 770 ember étkeztetésére vannak felkészülve. „Ez egy katonai vezénylési akcióterv a tömeges járvány időszakára” – fogalmazott Orbán.

Orbán az uniós kritikákra is reagált: „Az a kérdés, hogy mivel foglalkozik Brüsszel? Az velünk foglalkozik, pedig a vírussal kellene meg a betegséggel. Én nem akarok belebeszélni az ő dolgukba, de azért itt mégiscsak emberéletekről van szó. Én nem tudom milyen emberek élnek ott, de azt tudom, hogy nekünk itt Budapesten minden magyar emberélet elvesztése fáj. Ott valami más divat van, ott Brüsszelben ülnek az emberek a buborékban és osztják az észt.” Orbán arról is beszélt, egy fia EU-s pénzt nem lát.

Az EU egyébként 2000 milliárd forintnyi forrást csoportosított át a járvány elleni védekezéshez, és 100 milliárd eurós hitelprogramot indít. Az MSZP-s EP-képviselő, Ujhelyi István pedig arra hívta fel a figyelmet, Magyarország nem csatlakozott az Unió Civil Mentési Mechanizmusához (Union Civil Protection Mechanism, UCPM). Pedig a program csütörtökig 54 repülőjárattal több mint 10 ezer uniós állampolgárt menekített ki 21 országból, és több mint 2000 nem uniós európai polgár repatriálásában is segített – a kormány pedig késlekedéssel és tétlenséggel vádolta az EU-t.

Legnépszerűbb cikkeink