Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Akár 240 ezer amerikai halott is lehet – bajban az USA

Létrehozva:

Trump időhúzása ezrek életébe kerül, az amerikai munkanélküliség az egekben. A dollárt nem fenyegeti veszély, sőt erősödésre számíthat.

6058 áldozata van eddig az új koronavírus-járványnak az USA-ban. Az Egyesült Államok átvette a járvány gócpontjának szerepét Nyugat-Európától, többek között Donald Trump elhibázott döntéseinek köszönhetően.

Minden rendben lesz!

Az elnök, annak ellenére, hogy előtte Kínán és Olaszországon is végigsöpört a járvány, alulbecsülte a jelentőségét. Arra számított, hogy a melegebb időjárás visszaveti a terjedés lendületét, és körbejárta a sajtót az a mondata, hogy húsvét után újra kinyithatnak a boltok. Ahogy elkezdett drasztikusan nőni az áldozatok száma, Trump is érezni kezdte a helyzet súlyát, de a karanténnal kapcsolatos intézkedéseket továbbra is az államok kormányzóira hagyja, minden államra kiterjedő lezárást ezidáig sem vezetett be. A Fehér Ház szerint a COVID‒19 legalább 100 ezer áldozatot fog szedni az Egyesült Államokban, a legrosszabb forgatókönyv szerint ez a szám akár 240 ezer is lehet. New York állam, ahol a legsúlyosabb a helyzet, maszk- és felszereléshiánnyal küzd.

Történelmi mélypont, vagy csak egy gyenge negyedév?

Az amerikai jegybank St. Louis-i tagbankja készített egy előrejelzést a munkanélküliség várható alakulásáról. Eszerint 47 millió amerikai veszítheti el a munkáját, amivel összesen 32,1 százalékra ugorhat a munkanélküliség. Két héttel ezelőtt 3,28 millióan regisztráltak munkanélküliként, múlt héten pedig 3,5 millióan, ez a szám az államok lezárásával párhuzamosan tovább növekedhet. Leginkább azok az államok érintettek, ahol a turizmus nagy részét teszi ki a GDP-nek (például Nevada, vagy Florida), és azok, ahol sok összeszerelő-üzem van (például Dél-Karolina, vagy Michigan). Föderális szinten is elmondható, hogy a leginkább érintett ágazatok a kereskedelem, a vendéglátás, a közlekedés és a szórakoztatóipar. Vannak olyan ágazatok, mint például a légi közlekedés, amin az állam által nyújtott ingyen hitelek sem segíthetnek.

„A becslések durvának tűnhetnek, de ez csak egy rövid távú mélyrepülés lesz” – mondta James Bullard, a St. Louis-i tagbank elnöke. Hozzátette, a második negyedévben rekordok dőlhetnek meg, de ha utána feloldják a korlátozásokat, a gazdaság hamar újraéledhet.

A munkaerőpiac gyorsan fog regenerálódni

Az Egyesült Államokat a hitelminősítő intézetek még múlt héten is AAA besorolással illették, ami a legbiztonságosabb, Magyarország pedig a BBB minősítést kapta, ami közepesen stabilnak számít. „Válság esetén a pénztulajdonosok elviszik a pénzüket a kockázatosabb országokból, inkább a biztosabb valutákat keresik. A járvány ellenére egyelőre a dollár számít a legbiztonságosabbnak, a 2008-as válságból is megerősödve jött ki” – mondta Bod Péter Ákos egyetemi tanár a Pesti Hírlapnak. A szakértő egyetértett azzal, hogy a munkaerőpiac a járvány enyhülésével nagyon gyorsan regenerálódni fog szerte a világon, Magyarországon is, azok, akik most elveszítik a munkájukat, hamar visszaáramlanak a vérkeringésbe. „Az biztos, hogy a munka fogalma megváltozik, a járvány után más lesz, mint előtte” – tette hozzá.

Alkohol és fegyverek

Az utóbbi hetekben látványosan megugrott az alkoholos italok, főleg az előre bekevert koktélok és a rekeszes sörök fogyasztása az USA-ban. Koktélokból 106 százalékkal, rekeszes sörökből 90 százalékkal többet adtak el, mint az előző év azonos időszakában. A fegyvereladás is felélénkült, 2019 márciusához képest 85 százalékkal több fegyvert adtak el az előző hónapban.

 

Legnépszerűbb cikkeink