Connect with us
Szent István Napok

Szent István Napok

Archív cikkek

Bazaltbánya nyílna újra

Létrehozva:

Fotó: Mikhail Voskresenkiy / AFP

Veszélyben a helyiek nyugalma és a sok védett állat.

Egy bezárt bánya újranyitása borzolja a kedélyeket a Veszprém megyei Sümegprágán. „Akik itt éltek akkor, amikor még működött a bánya, elmondták, hogy mivel jár: zajjal, porral, teherforgalommal. A két kilométerre, Bazsin lévő bányát is hallani szoktuk, ez 833 méterre lenne a falutól” – mondta Kalla Jánosné. A Kalla család legelői nem messze találhatók a bányától, de távolabb a lakott területtől. „Nekünk 1500 méter távolságot kell tartanunk az utolsó háztól, pedig csak állatokat tartunk, nem bányászunk” – állította a gazdálkodó.

„Sokan pont a nyugalom miatt költöztek Sümegprágába, aminek véget vetne, ha robbantásokkal termelnék ki a bazaltot. Ennél azonban többről van szó, gyakorlatilag elhordanák a falut védő hegykaréjt” – magyarázta Babik Anikó, az aláírásgyűjtés egyik kezdeményezője.

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatósága (BFNPI) szerint a bánya újranyitása a kérelemben leírt technológiával az érintett ingatlanokon található bükkösök és cseres-tölgyesek megsemmisülésével, ezáltal védett állatfajok biztos pusztulásával járna, az évi 80 ezer, naponta 320 köbméter követ pedig a Sümeg-Mogyorósdomb Természetvédelmi Területen keresztül szállítanák el. A bányászati tevékenység e mellett a Sarvaly-forrás elapadását is okozhatja.

A sümegprágai civilek bíznak abban, hogy az osztrák cég nem kapja meg a környezetvédelmi engedélyt, de ha kell, népszavazással próbálják megakadályozni a bányanyitást. Erről a döntés április elejére várható.

Legnépszerűbb cikkeink