Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

A szerencse gyermekei

Létrehozva:

Minden látszat dacára az emberiség éppen történetének legjobb korszakát éli. Soha ilyen kevesen nem éheztek, soha ilyen kevés ember nem szenvedett a háborútól, soha ilyen sokáig nem éltek az emberek, és soha ilyen kevesen nem éltek elnyomás alatt. Folytathatnánk is: soha ilyen magas nem volt a világban az iskolába járó gyerekek aránya, és soha ennyien nem részesültek orvosi ellátásban.

A múlt becsap bennünket, csak a nagyszabású események, jelenségek és személyek maradnak fenn a feledés rostáján, a kisemberek hétköznapi nyűglődéseiről, az apró szenvedésekről, hétköznapi éhezésekről, rutinná vált kiszolgáltatottságokról semmit sem tudunk. Hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy régen minden jobb volt – pedig rosszabb volt.

A jelen is becsap bennünket. Az egyszerű hétköznapokat elhallgatja, helyette a rendkívüliségekkel tolakszik elénk, azok közül is az aggodalomra okot adó hírek követelnek maguknak figyelmet. Hát persze: kit érdekel az a hír, hogy tegnap Kovács néni bement a boltba, kért húsz deka parizert szeletelve, a boltos lemérte (lehet huszonhárom? lehet), becsomagolta, Kovács néni hazavitte, és jóízűen megette. Pedig ez maga az életünk. Ehelyett arra kapjuk fel a fejünket, arra kattintunk, hogy leszakadt, összedőlt, felrobbant, leégett. Pedig mindebből kevesebb van ma, mint régen. Csak éppen egyre hamarabb kapunk hírt róluk, egyre részletesebben, képpel, hanggal, valós időben.

Most éppen a koronavírus miatti szorongás rongálja az életünk minőségét. Persze nem kétséges, hogy komoly dolog ez, elsősorban, mert még nincs meg az ellenszere. De azért érdemes utánagondolni, hogy például az USA-ban tavaly október 1. és idén február 22. között a közönséges influenzában körülbelül negyvenmillióan betegedtek meg, közel négyszázezren részesültek emiatt kórházi kezelésben, és húszezren haltak bele. A koronavírus halálos áldozatainak száma a világon eddig háromezer.

Minden haláleset tragédia, de ez nem ok arra, hogy szorongásban töltsük az életünket. A szerencse gyermekei vagyunk, hogy ebbe a korba születtünk. Ideje elkezdeni örülni neki.

Legnépszerűbb cikkeink