Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Gondolkodó pedagógusok

Létrehozva:

Veszélyt jeleznek a kormányzati szenzorok: az oktatásért is felelős minisztérium körülményes közleményben reagált az új Nemzeti Alaptanterv (NAT) miatti tiltakozásokra. A nyilatkozat említ egy állásfoglalást, amelynek kezdeményezői „a szakmai konszenzus megteremtését hiányolják”.

A szóban forgó állásfoglalást egyházi oktatási intézmények tanárai írták alá szerte az országban, összesen több mint ezren. Bár a minisztérium szerint a 170 ezer hazai pedagógushoz képest ez semmi, a miniszternek azt az állítását bizonyosan cáfolja, hogy a NAT elleni tiltakozás csupán néhány tantestületre korlátozódna.

Az aláírók szerint a magyar oktatás súlyos válságban van, egy szétszakadó társadalomban sokkal több figyelmet kellene fordítani a mélyszegénységből érkező gyerekekre, és az ehhez szükséges szakmai feltételeket kellene megteremteni. Ezzel szemben a tanárok alulfizetettek és túlterheltek – szintúgy a gyerekek.

Az állásfoglalást támogató pedagógusok széles körű közmegegyezést igényelnek, ami a NAT egyeztetés nélküli bevezetését illető nyilvánvaló kritika, és a viták lefolytatásához szükséges fórumot szeretnének találni.

A minisztérium a szép nevű Köznevelés-Stratégiai Kerekasztalra mutat fórumként, amely azonban csak a NAT bemutatása után ülésezik. A tanárokkal folytatott országjáró konzultációra is azt követően kerül sor, hogy a kormány elhatározta, az új NAT-ot szeptembertől mindenképpen bevezeti.

A kormánymédia sietett megszólaltatni tekintélyes egyházi személyiségeket, akik közül többen arra hivatkoztak: a kormány oly bőkezűen támogatja az intézményeiket, hogy az ott dolgozók részéről helytelen a kifogásaikat nyilvánosan „felhánytorgatni”.

Szilvásy László piarista tartományfőnöktől is idézett néhány, a tiltakozást elmarasztaló gondolatot egy kormánypárti portál, kiderült azonban, hogy egy belső használatú leveléből önkényesen használtak fel mondatokat. A tartományfőnök egy valódi nyilatkozatban kijelentette, nekik az a fontos, hogy „munkatársaink gondolkodó pedagógusok legyenek”.

Ezzel megszületett egy lehetséges közmegegyezés első mondata.

Legnépszerűbb cikkeink