Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Zöldbe csomagolva

Létrehozva:

„Igazi konzervatív gondolat a klímavédelem”, hirdeti újabban a magyar kormány. Sajnos azonban bántóan közeli még a klímahisztériát emlegető propagandista-cikkek sora. Az is csak tavaly ősszel történt, hogy Greta Thunberget „beteg kisgyereknek” nevezte a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Most meg már a kormánylap „zöld hazafiságról” értekezik.

A magyar közvéleménnyel sem lehetett elhitetni, hogy a klímaváltozással kapcsolatos aggodalmak csupán egy (újabb) liberális összeesküvés részei volnának. A megismerhető felmérésekből inkább arra lehetett következtetni, hogy a zöld témák komolyan foglalkoztatják az embereket.

A retorikai klímafordulat oka az is, hogy a következő európai uniós költségvetési ciklusban a fejlesztési támogatásokat várhatóan klímavédelmi elvárásokhoz kötik. A zöld pénzek lehívása érdekében ideje a kormányzati gazdasági klientúrát is bezöldíteni.

Önmagában az, hogy egy témát felszippant a kormány, elvenni igyekezvén azt az ellenzéktől, miközben saját ideológiát – „a teremtett világ védelme” – kanyarít köré, figyelemre méltó politikai művelet. Még érdekes vita is kerekedhetne abból, hogy a környezet védelmének baloldali és konzervatív értelmezései hol találkoznak, vagy mikor ütköznek egymással.

Csak éppen kérdés, hogy a „fordulat” mennyire vehető komolyan. A miniszterelnök által meghirdetett klímavédelmi akcióterv pontjainak előtörténete súlyos kételyekre ad okot.

Az egyszer használatos műanyagok visszaszorítását a kormány nemrég még ellenezte. A szennyezett folyók megtisztítása rendkívül fontos, csakhogy éppen a kormányzati „rezsicsökkentés” miatt nincs a közmű-szolgáltatóknak pénzük a tisztítóberendezések karbantartására. Az illegális hulladéklerakók felszámolását pedig ugyanaz a kormány ígéri, amely a központosítással káoszt teremtett a lakossági hulladékszállításban.

A kormányra most annak bizonyítása vár, hogy intézkedési csomagja az ország számára jelent zöld beruházást, nem csak klientúrájának gazdagítását folytatja, ezúttal zöldbe csomagolva.

Legnépszerűbb cikkeink