Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Igazi csapatmunka volt!

Létrehozva:

Tizenkét év után újra olimpiai résztvevő a magyar női tőrválogatott, és férfi kardozóink is ott lesznek Tokióban.

A Kondricz Kata, Kreiss Fanni, Lupkovics Dóra, Pásztor Flóra összeállítású csapat a szakág utolsó kvalifikációs tornáján a hatodik helyen végzett Kazanyban.
A lengyelek negyedikek lettek, ami azt jelenti, hogy a mieink kétpontos előnyüket megtartva megszerezték a kvótát. Ezzel biztossá vált, hogy egyéniben is három vívót indíthat Magyarország ebben a szakágban. Az egyéniben világbajnoki bronzérmes, csapatban Európa-bajnok tőröző, Knapek Edina tévéközvetítés híján telefonon figyelte a kazanyi eseményeket, az állást.

– Nagy izgalommal néztem, hogy mi történik, a gyerekem közben elaludt, úgyhogy néma csöndben kellett lennem. Négy pástot figyeltem egyszerre a kijelzőmön, boldog voltam, hogy sikerült a lányoknak a kijutás – árulta el lapunknak a jelenleg a Budapest Honvéd vívó szakosztályának igazgatójaként dolgozó korábbi sportoló.

Knapek Edina úgy látja, habár az elmúlt időszak eredményei kicsit szerényebbek voltak, a magyar női tőrvívás sosem került le a nemzetközi vívósport térképéről.

– Hatalmas dolog ez, főleg úgy, hogy az elején sokan nem bíztak abban, hogy ez a csapat kint lesz az olimpián. A végén viszont ez a pár verseny jól sikerült. Mindig is ott voltunk a női tőrvívás élvonalában, Kreiss Fanni például ott volt az Európa-bajnokságok döntőiben, Mohamed Aida is hozott eredményeket. Éppen ezek miatt bíztam benne, hogy újra erőre kapunk, és kvótát szerzünk. Így is lett – jelentette ki az egykori tőröző, aki szerint a kvalifikáció már önmagában nagy siker, az olimpiai szereplés pedig attól függ, mely országokkal kerülünk egy ágra.

Szintén ott lesz Tokióban férfi kardcsapatunk is, amely már korábban kivívta ugyan az indulási jogot, de a Szilágyi Áron, Gémesi Csanád, Decsi Tamás és Iliász Nikolász alkotta négyes a hétvégi, varsói világkupán elért hatodik helyével bebiztosította részvételét az olimpián. A férfi kardozókra egyébként – csak úgy, mint a női kardozókra és a férfi párbajtőrözőkre – még két kvalifikációs verseny vár a következő hetekben. A kétszeres olimpiai bajnok, Szilágyi Áron az elmúlt hétvégén az egyéni küzdelmekben első lett Varsóban.

Ha valamennyi csapat megszerzi a kvótát, akkor a 2000-es, Sydney-ben rendezett olimpia után megint négy magyar csapat lehet ott Tokióban a vívók között.

Legnépszerűbb cikkeink