Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Nagy roham indulhat a brit pontrendszer miatt

Létrehozva:

Fotó: Glyn Kirk / AFP

Aki az év végéig elintézi letelepedését a briteknél, megússza a macerát.

A brit kormány nyelvtudáshoz, szakképesítéshez és élő állásajánlathoz kötné jövő évtől a külföldiek munkavállalását. A pontozásos elbírálás ugyanúgy érvényes lenne 2021 januárjától az EU tagállamaiból, mint az azon kívüli országokból érkező munkavállalókra. Összesen 130 pontot lehet szerezni, és 70 pontot mindenképp el kell érni, hogy jóváhagyják a munkavállalási kérelmet. 10 pontot ér a megkívánt angol nyelvtudás, 20 pontot az érvényes állásajánlat, és szintén 20 pontot az adott álláshoz szükséges szakképesítés. A hiányszakmaként meghatározott kategóriába sorolt állásra, tudományos, technológiai kutatói állásra való jelentkezés szintén 20 pontot ér.

– A brit gazdaság folyamatosan jelzi a brit kormánynak, hogy egyre növekvő munkaerőhiánnyal küzd már most is. A tervezet mögött inkább politikai, mint gazdasági okok állnak – mondja Tanay Marcell, az Euwork külföldi munkaközvetítő cég volt ügyvezetője. Szakképzetlen munkavállalók tömegei hiányoznak az élelmiszeripar, a mezőgazdaság és a logisztika, raktározás, valamint a vendéglátóipar területéről. Ezen felül nagy szükség van a szakképzett kékgalléros munkavállalókra is, ez egész Nyugat-Európában így van – mondja Tanay.

Azok a külföldi EU-állampolgárok, akik a 2020. december 31-éig tartó átmeneti időszakban törvényesen és életvitelszerűen letelepednek Nagy-Britanniában, továbbra is maradhatnak az országban megszerzett összes jogosultságuk megtartásával, ha meghatározatlan időre szóló tartózkodási engedélyért folyamodnak, amelynek határideje 2021. június 30.

Tálos Lőrinc

Legnépszerűbb cikkeink