Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Megköszönjük-e a szennyezőnek, ha támogatja a klímavédelmet?

Létrehozva:

Jeff Bezos a csomagküldéssel foglalkozó Amazon tulajdonosa, a világ egyik leggazdagabb embere elképesztő összegből, 10 milliárd dollárból hozott létre alapítványt a klímavédelemért.

Akár a Föld megmentőjét is tisztelhetnénk az amerikai multimilliárdosban. Csakhogy tudhatjuk, az Amazonnál kirúgták azokat, akik kritizálták, hogy az elvben klímabarát cég valójában olaj- és gázipari cégekkel seftel. Dízelautókkal szállítja ki a csomagokat. Klímatagadó szervezeteket pénzelnek. Az Amazon az egyik legnagyobb adóelkerülő. Az amerikai Adóügyi és Gazdaságpolitikai Intézet jelentése szerint a cég 2018-as 11 milliárd dolláros bevétele után egy cent társasági adót sem fizetett a közös kasszába.

Hírhedt az is, ahogy a dolgozóival bánik a cég. A legtöbbször minimálbért fizet, és olyan rendszert működtet, amely a kiszipolyozásukra épít. Oktatóvideót készített arról, hogyan kell megakadályozni a szakszervezetek szervezését. Egy nem tervezett vécészünet kirúgást jelenthet. Nem véletlen, hogy az Amazon nem csupán az amerikai és nemzetközi baloldal, hanem még a centrista média számára is egyenlő a rossz kapitalizmussal.

Márpedig a klímakatasztrófa megelőzése csak társadalmi változás következménye lehet, amelyben pont az ilyen vadkapitalizmus káros hatásait kell csökkentenünk. Például, hogy ha lehet, nem rendelünk a világ másik végéről csomagot. Visszafogjuk a fogyasztásunk, és visszafogjuk azokat a cégeket, amelyek ezt serkentik.

Hogyan várhatjuk el az egyéni cselekvést egy olyan embertől, akit éhbérért kizsákmányolnak a munkában, és nincs se pénze, se ideje a klímaszempontból helyes cselekvésre? Beszélünk állami szintű cselekvésről is, de ha ezek a cégek nem adóznak, miből lesz pénz ezekre az állami cselekvésekre?

Tehát örülhetnénk annak, hogy Jeff Bezos ennyi pénzt ad a klímavédelemre. De amikor a nagy cégeket és az általuk kitermelt vadkapitalizmust kéne megfékezni, csökkenteni a túlfogyasztást, amely létrehozta az Amazont is, inkább előremenekülésnek tűnik egy ilyen adomány. Ebből a pénzből nem fognak olyan intézkedéseket, lobbitevékenységet finanszírozni, amely a túlfogyasztás, a szennyező és kizsákmányoló cégek megváltoztatására irányul. Márpedig ez az alapja a klímakatasztrófa elleni küzdelemnek.

Jámbor András

Legnépszerűbb cikkeink