Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Egan Bernal nyerte a Giro d’Italia országúti kerékpáros körversenyt

Létrehozva:

Fotó: AFP / Luca Bettini

Valter Attila a 14., Dina Márton a 100. helyen végzett összetettben. A vasárnapi záró időfutamon az olasz Filippo Ganna volt a leggyorsabb.

A Tour de France-ot két éve megnyerő kolumbiai kerekes egy másodperc híján kétperces előnnyel várta az utolsó etapot,  ebből mintegy másfelet meg is őrzött. Így a 24 esztendős Bernal második Grand Tour-sikerét ünnepelhette, és Tao Geoghegan Hart tavalyi diadala után egymást követő második évben az Ineos Grenadiers versenyzője viheti haza a „végtelen trófeát”, a Trofeo Senza Finét. Az olasz Damiano Caruso megőrizte a második, míg a 2018-as Vuelta a Espanán győztes brit Simon Yates a harmadik helyet.

Az összetettben 15. pozícióban várta a záró etapot Valter Attila (Groupa-FDJ), 42 másodperc volt a lemaradása Lorenzo Fortunato mögött. A második Giro d’Italiáját teljesítő Valter a kísérőkocsiban ülő édesapja és edzője, Valter Tibor buzdítása közepette 2:43 perccel tekert jobb időt az olasz bringásnál, így a tavalyi 27. helye után ezúttal 14. lett. A rózsaszín trikót három napig viselő Valter pozíciója minden idők legjobb magyar összetett eredménye háromhetes körversenyen. A Grand Tour-újonc Dina Márton (EOLO-Kometa) 100. helyen végzett összetettben, az időfutamon 139. lett.

A szakaszt egyébként az Ineos Grenadiers 24 éves olasz időfutam-világbajnoka, a nyitó egyenkéntin is leggyorsabb Filippo Ganna nyerte annak ellenére, hogy a hajrában hátsó defekt miatt kerékpárt kellett cserélnie. Ezzel sorozatban az ötödik időfutamban bizonyult a legjobbnak a Girón úgy, hogy segítőként végigdolgozta a viadalt Bernal sikeréért.

*

Giro d’Italia, 21. (utolsó) szakasz eredménye 

Senago-Milánó, időfutam, 30,3 km, időfutam: 1. Filippo Ganna (olasz, Ineos Grenadiers) 33:48 perc, 2. Rémi Cavagna (francia, Deceuninck–Quick-Step) 12 másodperc hátrány, 3. Edoardo Affini (olasz, Jumbo-Visma) 13 mp h., …42. Valter Attila (Groupama-FDJ) 2:32 p h., …139. Dina Márton (EOLO-Kometa) 5:34 p h.

Az összetett verseny végeredménye: 1. Egan Bernal (kolumbiai, Ineos Grenadiers) 86:17:28 óra,2. Damiano Caruso (olasz, Bahrain Victorious) 1:29 perc hátrány,3. Simon Yates (brit, BikeExchange) 4:15 p h, …14. Valter 45:30 p h., …100. Dina 4:11:55 óra hátrány.

 

MTI / PH

Legnépszerűbb cikkeink