Connect with us
Pesti Hírlap, egy újság, sok élmény

Nagyvilág

Közös fellépést sürgetnek a beporzókért

Létrehozva:

Fotó: DPA / Allience / AFP / Swen Pförtner

Még mindig minden tizedik méh- és lepkefaj a kihalás szélén van, és egyharmaduk egyedszáma csökkenést mutat Európában.

A beporzókról szóló első uniós kezdeményezés végrehajtásáról szóló jelentésében az Európai Bizottság közölte, hogy a kezdeményezés hasznos szakpolitikai eszköznek bizonyult, lehetővé teszi az Európai Unió, a tagállamok és az érdekelt felek számára, hogy kezeljék a beporzók pusztulásának problémáját.

A bizottság szerint fokozni kell a mezőgazdasági tájakon tapasztalható élőhelypusztulás megakadályozását és a növényvédő szerek hatásainak kezelését célzó erőfeszítéseket. Noha a 2030-ig tartó időszakra szóló uniós biodiverzitási stratégia konkrét célkitűzéseket határozott meg ennek kezelésére, többet kell tenni a védett területek bővítése, az ökoszisztémák helyreállítása, a biogazdálkodás előmozdítása, a magas biodiverzitású táj jellegzetességeinek helyreállítása érdekében a mezőgazdasági földterületeken, valamint a növényvédő szerek és más, a beporzókra káros környezeti szennyező anyagok használatának jelentős csökkentésére.

A bizottsági közlemény Virginijus Sinkeviciust, a környezetért, az óceánokért és a halászatért felelős biztost idézte: „döntő fontosságú a beporzók védelmének további beépítése a közös agrárpolitikába és a növényvédő szerekre vonatkozó jogi keretbe”.

Janusz Wojciechowski mezőgazdaságért felelős biztos kijelentette, hogy fokozni kell az erőfeszítéseket különösen a mezőgazdasági tájakon tapasztalható élőhelypusztulás és a növényvédő szerek káros hatásainak terén. „A jövőbeni közös agrárpolitikának nagymértékben hozzá kell járulnia ehhez azáltal, hogy fokozottabb környezetvédelmi és éghajlatpolitikai törekvéseket vezet be” – mondta.

A beporzókról szóló, 2018 júniusában elfogadott uniós kezdeményezés stratégiai célkitűzéseket, illetve végrehajtani kívánt intézkedéseket tartalmaz a beporzók uniós pusztulásának megakadályozása és a globális természetvédelmi erőfeszítésekhez való hozzájárulás érdekében.

MTI / PH

Legnépszerűbb cikkeink