Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Mire számítsunk, ha fogszabályozásra kerül a sor? (x)

Létrehozva:

A fogszabályozás hatékony megoldást jelent a fogakat vagy az állkapcsot érintő különféle rendellenességek tartós korrigálására, ezáltal pedig az egészséges rágó- és beszédfunkciók fenntartására – nemcsak a gyermekeknél, hanem felnőttkorban is. De mennyi ideig tart, illetve mivel jár a fogszabályozás? És mikor végezhető el ingyenes ellátás keretében? Cikkünkben ezeket járjuk körül.

Mikor lehet szükség fogszabályozásra?

A fogszabályozás célja a fogak és az állkapocs helyes pozíciójának kialakítása és fenntartása. Általában olyan rendellenességek korrigálásához van rá szükség, mint a fogak torlódása, megdőlése, a fogak közti hézagok, az állcsontok rendellenes helyzete vagy a középvonal-eltolódás.

Az esztétikai okok mellett a fogszabályozásnak funkcionális előnyei is vannak, mivel segíthet a megfelelő harapás és rágás kialakításában, továbbá csökkentheti az állkapocs- és fogínyproblémák kockázatát is.

Gyermek- és felnőttkori fogszabályozás

A fogszabályozás gyermek- és felnőttkorban egyaránt javasolt, amennyiben a fogak és az állkapocs egészséges fejlődésének vagy a funkcionális problémák kezelésének érdekében indokolttá válik.

  • A gyermekeknél 6 éves korig általában megelőző célt szolgál a fogszabályozás. A korai vegyes fogazati időszakban, azaz 6-12 éves kor között inkább a kivehető, míg 16-18 éves korban már a rögzített fogszabályzókat is gyakran alkalmazzák az ideális eredmény eléréséhez.
  • Felnőttkorban a fogak és az állkapocs kifejlődése miatt már inkább a fix készülékek jelentik a megoldást a különféle rendellenességek korrigálására. A fogszabályozással a felnőtteknél is megszüntethetőek az alapvető problémák, aminek révén a fogak jobban ellenállnak a mindennapi igénybevételnek.

Mennyi időt vesz igénybe, és mivel jár a fogszabályozás?

Ha fogszabályozásra szánjuk el magunkat, fontos tisztában lennünk azzal, hogy ez egy időigényes és bizonyos lemondásokkal járó kezelés. Kitartásunk azonban garantáltan megtérül, hiszen a fogszabályozás révén kialakuló szabályos fogazat visszaadhatja önbizalmunkat, és elősegíti fogaink egészségének megőrzését is. De pontosan mennyi ideig tart, és mivel jár a kezelés? Nézzük részletesebben is!

Meddig kell viselnünk a fogszabályzót?

A fogszabályozás hónapokig, esetenként évekig is eltarthat, időtartamát pedig egyebek mellett olyan tényezők befolyásolhatják, mint a páciens kora, a rendellenesség típusa, illetve súlyossága, a fogszabályzó típusa, továbbá olyan egyedi sajátosságok, mint hogy a csontozatunk milyen gyorsan reagál a kezelésre.

Fontos emellett azt is tudnunk, hogy a fix készülék levételét követően néhány évig még viselnünk kell kivehető, éjszakai fogszabályzót és belső retainert annak érdekében, hogy az elért eredmény biztosan rögzüljön.

Milyen fájdalommal, kellemetlenségekkel jár a fogszabályozás?

A fogszabályozás során átmeneti fogfájdalom, érzékenység és nyomás érezhető, különösen az új eszközök beillesztésekor és az állapotok kiigazításakor. Az eszközök okozhatnak apró sérüléseket az ínynek és a szájüregnek, ami kényelmetlenséget okozhat.

Némi időbe telhet, amíg készüléket megszokjunk, ami miatt az első napokban szokatlan lehet a beszéd és a rágás. Azonban a kezelés előrehaladtával a fájdalom és a kényelmetlenség általában csökken, és az eszközök kellemetlenségeihez gyorsan hozzászokik a páciens.

Mikor végezhető el a fogszabályozás ingyenes ellátás keretében?

Az egészségbiztosítás keretein belül bizonyos esetekben fogorvosi alap- és szakellátásra is jogosultak lehetünk térítésmentesen. Előbbibe tartozik a megelőzés és a betegség korai felismerése, utóbbiba pedig többek között a szájsebészet, a fogágy-betegségek kezelése, a gyerekek szakellátása, valamint a fogszabályozás is. A fogászati alap- és szakellátás életkortól függően támogatott 18 éves korig, illetve nappali tagozatos diákok számára; továbbá a várandósság megállapításától a szülést követő 90 napig, valamint 62 éves kor felett.

A fogszabályozás esetében 18 éves kor alatt az a speciális helyzet áll elő, hogy míg a fogorvosi munka ingyenes, a fogszabályzó készülékért már nekünk kell fizetni. Ezekre az eszközökre azonban igényelhető támogatás a NEAK-tól.

Fogszabályozás magánrendelésen

Amennyiben a fentiek alapján nincs lehetőségünk az ingyenes ellátást igénybe venni a fogszabályozáshoz, a másik lehetőségünk, hogy magánrendelés keretében végeztessük el a kezelést. Ennek előnye, hogy általában gyorsabb az ellátás, továbbá többféle esztétikailag elfogadható lehetőség közül választhatunk.

Emellett magánorvosunkkal személyre szabottabb konzultációt tarthatunk, és rugalmasabb időpontokat kérhetünk a kezelésekre. Az ilyen típusú ellátás általában kényelmesebb környezetben zajlik, és több figyelmet szentelhetünk az esetleges kényelmetlenségek enyhítésére. Fontos azonban megjegyezni, hogy a magánellátás magasabb költségekkel járhat.

A fogszabályozást sohasem késő elkezdeni – nemcsak a gyermekeknek, hanem a felnőtteknek is érdemes meghozni a kezeléssel járó áldozatokat a szabályos fogazat kialakításához, hiszen ezáltal nemcsak magabiztosabbak lehetünk a mindennapokban, de a fennálló rendellenességek későbbi súlyosabb szövődményeinek is elejét vehetjük.

Advertisement

Legnépszerűbb cikkeink