Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

A kegyelmet kapott K. Endre módszereiről vallottak a nevelők és az áldozatok

Létrehozva:

Különböző juttatások ígért a gyerekeknek K. Endre azért cserébe, hogy hallgassanak az őket ért abúzusról. Ha ez nem vezetett célra, akkor fenyegetőzött.

Volt gyerek, akit pénzzel, volt, akit egy síelés ígéretével próbált meg a bicskei gyerekotthon igazgatóhelyettese rávenni arra, hogy titkolja el az ellene elkövetett bűncselekményeket – írja a Hvg. Pop Mert, a bicskei gyermekotthonban történt zaklatások miatt rendőrségi feljelentést tevő áldozat, Bárnai Árdád, az intézmény egykori nevelője és Schmidt Erika élménypedagógusa beszélt az RTL Házon kívül című műsorában K. Endre módszereiről.

Az igazgatóhelyettes, akit a gyerekek Endre bácsinak neveztek 26 éven át dolgozott együtt az igazgatóval, aki több gyereket szexuálisan zaklatott. A gyerekek szerették Endre bácsit – mondta el Bárnai Árpád -, ám amikor kiderültek a zaklatási ügyek, az igazgatóhelyettes tőle azt kérte, hogy ne beszéljen erről a gyerekekről, se mással.

„Endre bácsi megkereste őket, van, akit fenyegetett is, hogy ne merjen a dologba beleállni” – fogalmazott Pop Mert. A riportból kiderült: volt, akit pénzzel próbált meg rávenni, hogy vonja vissza a vallomását,

volt, akit azzal fenyegetett meg, hogy ha nem másítja meg a vallomást, elszakítják a testvérétől.

Gyakorlatilag lefogta a gyerekeket, hogy más bánthassa őket – jellemezte a helyzetet Bárnai Árpád.

K. Endre és a pedofil igazgató azt képviselte, hogy az intézmény jó híre mindenek felett álló

Bárnai Árpád öt éven át dolgozott nevelőként a gyerekotthonban, egészen addig, amíg nem segített olyan gyerekeknek, akiket zaklatott az igazgató. Schmidt Erika élménypedagógus is ott dolgozott ugyanebben az időszakban.

Mindhárman éveken át küzdöttek azért, hogy ne maradhasson büntetlenül az, amit „János bácsi” tett több rábízott gyerekkel, és hogy bíróság elé kerüljön K. Endre is, aki segített eltitkolni az igazgató bűneit.

Barnai Árpád azt is elmondta, hogy a gondozott gyerekek írtak egy dalt arról, milyen az életük az intézményben. Ennek az volt a refrénje, hogy „A zaciban nem jó élni, de muszáj és egyszer majd tovább kell lépni”. Az igazgató úgy regált, hogy ezt nem lehet megmutatni senkinek se.

Az is előfordult, hogy az igazgató megütött egy gyereket büntetésből.

Amikor a nevelő számára világossá vált, mi történik az igazgatói irodában, összetűzésbe keveredett K. Endrével. „Endrével hangos szóváltásig fajult egy veszekedés emiatt, és emlékszem, hogy ő azt kérte, hogy ne beszéljek a gyerekekkel és mással se erről, mert mi lesz, ha a falakon kijut” – mondta a korábbi nevelő.

„Akkor nyilvánvalóvá vált, hogy őt egyáltalán nem érdekli, hogy itt hány gyereket és hogyan bánt az igazgató, és ennek milyen következményei vannak, hanem csak az érdekelte, hogy ne jusson ki a falakon kívül”

– emlékezett vissza.

Évekig semmi sem történt az ügyben, pedig a rendőrség is nyomozott

Egy ott dolgozó pszichológussal és egy irodai dolgozóvak megpróbáltak segíteni az áldozatoknak, és az igazgatónak is megmondták, hogy lépni fognak az ügyben.

„Aki azt válaszolta rá: köszönöm szépen, hogy ezt elmondtátok” – elevenítette fel Schmidt Erika.

De aztán elkezdték a gyerekeket azok ellen hangolni, akik megpróbáltak tenni valamit, olyanokat mondogatni nekik, hogy „a szeretett János bácsit támadás éri.”

Az ügyet akkor lezárta a rendőrség. Bárnai Árpád magától távozott, kolleganőjét, aki segített neki, kirúgták az intézetből, és Schmidt Erikát sem hívták többé foglalkozásokat tartani. Öt év múlva, 2016 őszén az egyik áldozat öngyilkos lett.

„Maradt a csend addig, amíg az egyik gyerek öngyilkos nem lett. Az a gyerek, aki segítséget kért tőlünk. Kiment a vonat elé… jól sikerült gyerekvédelem” – elevenítette fel Árpád, hogy mi történt.

Pop Mert másnap bement a rendőrségre, és feljelentette az igazgatót. Ő már három éve nem lakott a gyermekotthonban. Az igazgatóhelyettes bent élő barátnőjén keresztül üzent neki, burkoltan megfenyegette. Azt a gyereket, akit kényszerítettek a vallomása visszavonására, őt pedig azzal fenyegették meg, hogy elszakítják a testvérétől, aki akkor még az otthonban élt.

Végül az igazgatót 8 évre ítélték legalább 10 kiskorú és fiatalkorú gyerek ellen elkövetett szexuális erőszak és visszaélés miatt, az igazgatóhelyettest pedig kényszerítés és vesztegetés miatt ítélte el jogerősen a bíróság. Novák Katalin köztársasági elnök ezt az ítéletet törölte el.

(Fotó: Shutterstock)

Legnépszerűbb cikkeink