Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Az internetes zaklatás és a szexuális visszaélések ellen nincs garantált védelem

Létrehozva:

Fotó: AFP / Science Photo Library / Ian Hooton

De a szülő sokat tehet azért, hogy a gyerek ne legyen teljesen kiszolgáltatott.

Az online zaklatásnak négyféle szintje van. Az első a szexuális tartalmú képek és videók készítése, megosztása, a második a fenyegetés, zaklatás, a harmadik az ilyen hírek, pletykák, hazugságok terjesztése, a negyedik a gyermekek és serdülő fiatalok kizsákmányolásának az új formája, a webkamerás pedofilizmus – mondja Hevesi Krisztina szexuálpszichológus.

Hevesi szerint van, aki úgy éli meg a kiskorúval való beszélgetést, mint egy interaktív pornót. „Tulajdonképpen szexuális tárgyként tekint a gyerekre, ezért is nem bonyolódik bele túlságosan a becserkészés folyamatába a webes felületeken. Abban is könnyebb dolguk van, hogy az interneten számtalan profilt létrehozhatnak, arctalanok maradhatnak” – fogalmaz a szakember.

Az elkövetők sokszor maguk is áldozatok lehettek gyerekkorukban, ami olyan pszichoszexuális elakadást okozhat, amelyből már nem tudnak, és nem is érzik szükségét, hogy kilépjenek. 

Hevesi Krisztina elmondása szerint a pedofilokat kétféle típusba lehet sorolni. Az exkluzív típus kizárólag gyerekkel képes aktust létesíteni, akinek nincsenek elvárásai vele szemben. Az ebbe a típusba tartozó személy rendkívül éretlen, infantilis, nem képes felnőtt-felnőtt viszonyt kialakítani. Torzított képpel rendelkezik a valóságról, gyakran borzolja az igazságszolgáltatásban dolgozók kedélyét azzal, hogy kijelenti, a gyerek is vágyott rá, s ő csak jót akart neki. A másik típus a non exkluzív, aki képes felnőttel is kapcsolatot létesíteni. Ők a társadalomban megbújva élik a mások által átlagosnak gondolt mindennapok rejteke mögött a titkos életüket az interneten. Így akár a sarki fűszeres vagy a szomszéd is lehet az arctalan zaklató.

A pedofilok nagy része nem akar megváltozni, hiszen nem én-idegen tőle az az érzés, hogy gyerekeken élje ki a szexuális vágyát. Ezért a potenciális áldozatok edukációja, felkészítése és a helyzetek megelőzése a legfontosabb.

Varga Aida, a Hintalovon alapítvány munkatársa szerint a megelőzés legfontosabb mozzanata, hogy minél előbb elkezdődjön a fiatalok digitális nevelése. Kiemelten fontos elmagyarázni nekik, hogy joguk van kifejezni és elmondani, ha kellemetlen nekik, ahogy egy felnőtt viselkedik velük. A gyerekek megtanulják, hogy bármit mond egy felnőtt, szót kell fogadni. De azt is meg kell tanítani, hogy a szeretet nevében nem kérhetnek tőlük olyat, ami nekik kényelmetlen, fáj vagy rossz érzéseket kelt bennük. Nincs olyan, hogy „nem mondhatok nemet.”

Makai Gábor klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta úgy látja, már az is szexuális zaklatásnak minősül, ha átlépik a gyerek személyes határait. Ez traumatikus erővel bír, aminek személyiségromboló hatása van, és a szexuális fejlődésében is megrekedhet a gyerek. Rendkívül fontos azonnali pszichés menedéket nyújtani a bántalmazott gyereknek, és a szülők folyamatos támogatása mellett érdemes azonnal megfelelő szakemberhez fordulni.

 

(Pósa Lilla teljes cikke laptársunk, a 168 Óra friss, csütörtökön megjelent számában olvasható.)

PH

Legnépszerűbb cikkeink