Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Rejtélyes pályázó jelentkezett a zeneakadémia rektorának az utolsó pillanatban

Létrehozva:

Az Index információi szerint valaki beadta a pályázatát az első kiírás feltételei alapján, amely még nem kötötte a legmagasabb állami kitüntetések egyikéhez a rektori poszt betöltését.

Bár Csák János kulturális és innovációs miniszter a tiltakozások hatására szóban visszavonta a Zeneakadémia első rektori pályázatát, az egészen tegnapig, vagyis 2023. augusztus 9-ig fennmaradt a KÖZSZOLGÁLLÁS Portálon. Ezzel szemben a második pályázat nem került fel erre a hivatalos honlapra, azt a Belügyminisztérium Rendészeti, Vezetőkiválasztási, Vezetőképzési és Továbbképzési Főosztályának közszolgálati álláspályázatai között találjuk. Az Index információi szerint – a jelentkezési határidő utolsó napján – valaki beadta a pályázatát az első kiírás feltételei alapján, amely még nem kötötte a legmagasabb állami kitüntetések egyikéhez a rektori poszt betöltését.

A kulturális tárca hivatalosan nem vonta vissza az első kiírást, éjfélkor járt le a határidő.

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem (Zeneakadémia) – Vigh Andrea távozásával megüresedő – rektori posztjára 2023. július 3-án írta ki először a Kulturális és Innovációs Minisztérium a pályázatot. Az ebben foglalt diszkriminatív pályázati feltételek miatt tiltakozott az egyetem oktatói gárdája, szenátusa és tanszékvezetői, továbbá a zeneszerzők, a jazz-zenészek, a Magyar Tudományos Akadémia Zenetudományi Bizottsága és a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia is.

A tiltakozások hatására Csák János kulturális és innovációs miniszter az ATV Egyenes beszéd című műsorában bejelentette, hogy visszavonják az első pályázatot, és újat írnak ki, meghosszabbítva ezzel a beadási határidőt is.

Az új pályázat 2023. július 21-én éjjel jelent meg, de – ahogy korábban megírtuk – nem a közszolgálati állásportálon, a KÖZSZOLGÁLLÁS Portálon jelent meg, hanem a Belügyminisztérium Rendészeti, Vezetőkiválasztási, Vezetőképzési és Továbbképzési Főosztályának közszolgálati álláspályázatai között. A történethez tartozik, hogy azokban a napokban a közszolgálati állásportál technikai okok miatt elérhetetlenné vált, és senki nem is tulajdonított különösebb jelentőséget annak, hogy a kiírás hol jelenik meg.

A KÖZSZOLGÁLLÁS Portál később újra elérhetővé vált, de a második pályázati kiírás továbbra sem került fel oda. A kulturális tárca továbbá nem vette le onnan az első pályázati kiírást egészen tegnapig, tehát az első kiírás gyakorlatilag 2023. augusztus 9-ig érvényben volt, éppen a beadási határidő utolsó napjáig, erről képernyőfotók tanúskodnak.

Mivel tehát ez a kiírás érvényben volt, valaki ez alapján augusztus 9-én beadta a pályázatát

– ahol azt hivatalosan érkeztették a pontos időponttal, erről a pályázó – aki a kilétét egyelőre nem óhajtja felfedni – írásos elismervényt is kapott. Ez a pályázat tehát az első kiírás feltételei szerint készült, amely még nem kötötte a legmagasabb állami kitüntetések egyikéhez a rektori pozíciót. A második pályázati kiírás ugyanis szintén diszkriminatívnak tekinthető olyan szempontból, hogy kizárja például a zeneművészeti középdíjjal rendelkező Liszt Ferenc- és Erkel Ferenc-díjasokat.

(Kiemelt képünk: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem. MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba)

Legnépszerűbb cikkeink