Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

A holokauszt roma áldozatairól emlékeznek meg Auschwitzban és Budapesten

Létrehozva:

Egy híján nyolcvan éve történt a roma tábor brutális lemészárlása az auschwitz-birkenaui lágerben, ahol néhány óra leforgása alatt több ezer embert gyilkoltak meg.

A Phiren Amenca Nemzetközi Hálózat 79 fős magyarországi delegációval vesz részt az egykori auschwitz-birkenaui lágerben lévő roma holokauszt-emlékműnél tartandó rendezvényen, Budapesten pedig az Élet Menete Alapítvány emlékezik a vészkorszak roma áldozatairól szerdán – közölték a szervezők.

79 éve augusztus 2-áról 3-ára virradóra, a náci koncentrációs tábor cigány barakkját felszámolva, több mint négyezer cigány embert gyilkoltak meg – emlékeztetnek. A Phiren Amenca a ternYpe nemzetközi roma ifjúsági hálózattal – Dik I na Bistar (Nézd és ne feledd!) jelszóval – tíz esztendeje tart tematikus konferenciákat, workshopokat Krakkóban és Auschwitz-Birkenauban.

A központi megemlékezésre hétfőn külön autóbusszal 55 roma és nem roma fiatal és civil aktivista utazik Budapestről. Egy 24 fős másik magyar delegáció már korábban elutazott, hogy részese legyen az egy héten át tartó krakkói rendezvénysorozatnak.

Az auschwitz-birkenaui megemlékezéssel párhuzamosan, a Phiren Amenca Nemzetközi Hálózat és Az Élet Menete Alapítvány közös megemlékezést tart szerdán 11 órától az alapítvány budapesti klubhelyiségében, a Váci út 4. alatt, ahol egyházi vezetők, emberi jogi aktivisták és művészek mondanak beszédet.

„Történelmi és emberi kötelességünk, hogy a roma népirtás 79. évfordulója alkalmából is fejet hajtsunk a vészkorszakban meggyilkoltak emléke előtt, és közösen álljunk ki a rasszizmus, az antiszemitizmus, a fajelméleten alapuló politikai ideológia, valamint a kirekesztő és megbélyegző politikai retorika és közbeszéd ellen” – fogalmaztak a közleményben.

(Kiemlet kép: Budapest, 2020. augusztus 2. Résztvevők a roma holokauszt emléknapja alkalmából tartott megemlékezésen és koszorúzáson a roma holokauszt (porajmos) emlékművénél a budapesti Nehru parton 2020. augusztus 2-án. A világnap, amelyet 1972 óta tartanak, dátuma arra emlékeztet, hogy 1944. augusztus 2-áról 3-ára virradóra az auschwitzi haláltáborban SS-katonák több mint háromezer cigányt gyilkoltak meg.
MTI/Balogh Zoltán)

Legnépszerűbb cikkeink