Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Egyelőre nem kapott zöld jelzést a Déli Körvasút

Létrehozva:

Most a környezetvédelmi engedéllyel akadtak gondok. Egy civil szervezet szerint a Budapesti Agglomerációs Vasúti Stratégiát vissza kell vonnia a kormánynak. Vitézy Dávid szerint még nincs minden veszve.

A Fővárosi Törvényszék keddi ítéletében ismét megsemmisítette a Déli Körvasút környezetvédelmi engedélyét. Vitézy Dávid szerint még nincs minden veszve.

A Polgárok a Pályán az Élhető Környezetért (PPÉK) egyesület elnöke mint felperes a döntésről azt mondta: a bíróság az új környezetvédelmi eljárásban megállapította, hogy a korábbi eljárásban kifogásolt hat tématerület közül két pontban semmiféle vizsgálatot nem tett az alperes beruházó.

Bárkovics József közölte: a PPÉK akkor lenne elégedett, ha semmilyen vágánybővítésre nem kerülne sor a Hamzsabégi út tervezett nyomvonalán.

Vitézy Dávid, a fejlesztés egyik korábbi koncepcionális tervezője az Indexnek az ítéletről azt mondta: az inkább formális jogi kifogásokon alapul, következésképp a projekt a maga komplexitásában azért nincs még veszve.

Véleménye szerint „nem lehet az jó döntés, hogy vasútellenes tiltakozók miatt lemondunk a vasút fejlesztéséről, ezzel a jövőt éljük fel”.

A volt közlekedési államtitkár feltette a kérdést: „szabad-e engedni annak a nyomásnak, hogy néhány tucat, nem különösebben idős vagy különleges városi fa kivágásának elkerülése érdekében helyi részérdekek által vezérelten megakadályozzanak egy társadalmilag megtérülő, a közlekedést megkönnyítő, egyszerre hazai és összeurópai érdekeket szolgáló vasúti fejlesztést, ráadásul abszurd módon épp a környezet védelmére hivatkozva?”

Vitézy szerint nagyon rossz precedenst teremt, Magyarországnak pedig legalább 300 milliárd forint kárt okozhat, ha erre „igen” lesz a válasz.

(Kiemelt kép: Az egyik új megálló helyszíne, az Egyenes utcai lakótelep, ahol a hév és a körvasút találkozik majd – Forrás – Vitézy Dávid hivatalos Facebook oldala)

Legnépszerűbb cikkeink