Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Pert nyert az Utcajogász a bántalmazott hajléktalan ügyében

Létrehozva:

Új eljárásra kötelezték az Országos Rendőr-főkapitányságot.

Új eljárás indítására kötelezte az Országos Rendőr-főkapitányságot a Pécsi Törvényszék az Utcajogász egyik ügyfelének ügyében. A felperes egyike azon két hajléktalan férfinak, akit mohácsi rendőrök bántalmaztak – írja közleményében az érdekvédelmi szervezet.

2021 február 23-án jelent meg a hír a sajtóban, hogy rendőrök bántalmaztak egy hajléktalan férfit Mohácson. A rendőrök ellen hivatalból eljárás indult. A nyomozás során kiderült, hogy a két rendőr járőrszolgálata során két kiszolgáltatott élethelyzetű hajléktalan embert is bántalmazott. A bántalmazások egy részét videóra vették, és egy kollégájuknak továbbküldték. A rendőrök szolgálati jogviszonya időközben megszűnt, az ügyészség  – közleménye szerint – esetükben letöltendő börtönbüntetést indítványozott. A két rendőr elleni büntetőeljárás jelenleg is zajlik, a sértetteket az Utcajogász képviseli.

A büntetőeljárás mellett az Utcajogász közigazgatási pert indított az ORFK ellen, mert az Országos Rendőrfőkapitány a vizsgálatot rendőrségi hatáskör hiányában megszüntette arra hivatkozva, hogy a büntetőeljárás mellett nem szükséges további eljárás, amiben a rendőrség felelősségét kellene vizsgálni, a jogszerűtlen rendőri intézkedésekről pedig egyébként sem készült hivatalos dokumentáció. Az Utcajogász ügyfelét 2020-ban és 2021-ben összesen háromszor zaklatták különböző, köztük a büntetőeljárásban felelősségre nem vont rendőrök. 2020 szeptemberében elvették a nála lévő bicskáját, illetve vele szemben elektromos sokkolót alkalmaztak, a 2020 karácsonya előtti napokban, majd a büntetőeljárásban vádlottak 2021 januárjában spray-vel fújták le. Az esetekről hivatalos dokumentáció nem készült. A rendőrség, habár büntetőeljárást indított a 2021-es események miatt, nem foglalt állást a kényszerítő eszközök alkalmazásával kapcsolatban, a 2020-as esetek kapcsán pedig közölte, hogy az intézkedő rendőröket dokumentáció hiányában nem tudta beazonosítani. Így került sor az eljárás megszüntetésére. A Pécsi Törvényszékhez az Utcajogász által benyújtott kereseti kérelem a rendőrség új eljárásra kötelezését kérte.

A 2023 januárjában meghozott ítélet megalapozottnak tekintette a kérelmet, és megállapította, hogy „az alperesnek érdemben kellett volna eljárnia, azaz a felperesi panaszt érdemben elbírálnia, miután a jogszabályi feltételek maradéktalanul fennálltak, és az Alapvető Jogok Biztosa megállapította az emberi méltóságot sértő cselekményt”. Az ítélet arra kötelezte az Országos Rendőr-főkapitányságot, hogy ismételje meg az eljárást, és vizsgálja érdemben az Utcajogász ügyfele által panaszoltakat, amelyek a biztos szerint a megalázó bánásmód tilalmába ütköztek – olvasható a közleményben.

(Fotó: illusztráció. 2021.02.23. Koronavírus oltás helyzete az Oltalom Karitatív Egyesület Fűtött utca telephelyén a hajléktalanok körében. fotó: Dimény András)

Legnépszerűbb cikkeink