Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

A buszok, taxik és kerékpárok átmehetnek a Lánchídon péntek délutántól

Létrehozva:

Megérkezett a Lánchíd ideiglenes forgalombahelyezési engedélye: december 16-ától, péntek délutántól a BKK járatai, a taxik, a kerékpárral, a motorkerékpárral és a segédmotoros kerékpárral közlekedők használhatják a hidat.

Decembert 16-a délutántól már használhatják a Lánchidat a a BKK járatai, a taxik, a kerékpárral, a motorkerékpárral és a segédmotoros kerékpárral közlekedők – írta a BKK közleményében.

Megjegyezték, hogy a Lánchíd felújítása az eredeti tervek szerint folytatódik, teljes átadásáig a híd munkaterület. A kivitelezés többek között a járdaépítéssel folytatódik, ezért gyalog csak a felújítás következő szakaszának befejezése után, várhatóan 2023 őszén lehet átkelni a hídon.

A kivitelezés ugyanakkor az eredeti tervek szerint – többek között a járdák és a hídfőkben lévő aluljárók befejezésével, valamint a műemléki elemek rekonstrukciójával – folytatódik, vagyis a híd a teljes átadásig munkaterület. A híd végleges forgalmi rendjéről 2023 nyarán születik majd döntés, a budapestiek véleményének kikérésével. Így a fővárosiak megalapozottan, féléves tesztidőszak után határozhatnak arról, hogy mi legyen a Lánchíd végleges funkciója a jövőben.

A BKK a korábbinál több mint 20 százalékkal nagyobb kapacitást biztosít azoknak, akik a Lánchídon közösségi közlekedéssel kelnek át:

  • a Széll Kálmán tér és a Vár felől érkező 16-os autóbuszok ismét a Deák Ferenc térig közlekednek;
  • új autóbuszjárat közlekedik 216-os jelzéssel a Deák Ferenc tér és a Dísz tér között korszerű, nagy kapacitású szóló Mercedes autóbuszokkal;
  • az eddig ideiglenesen az Erzsébet hídra terelt 105-ös autóbuszok ismét a Lánchídon haladnak, gyorsabb kapcsolatot biztosítva a pesti és a budai oldal között;
  • a 178-as autóbuszok Pesten továbbra is a Gyöngyösi utca végállomásig közlekednek már a Lánchídon keresztül – a 105-ös buszokhoz hasonlóan, az Erzsébet híd helyett;
  • a 916-os és a 990-es éjszakai buszjáratok péntekről szombatra virradó éjszakától ismét a Lánchídon közlekednek, nem érintik az Erzsébet hidat.

(Kiemelt kép forrása: Karácsony Gergely/Facebook)

Advertisement

Legnépszerűbb cikkeink