Connect with us
Szent István Napok

Szent István Napok

Kiemelt hírek

A Honvédkórház egyik része „Észak-Pesti Centrumkórház – Honvédkórház” néven folytatja a belügyi tárca irányítása alatt a működését.

Létrehozva:

Pintér Sándor kettévágja a Honvédkórházat és megtartja a felét.

Súlyos szétválasztó műtétre készülnek a fővárosi Honvédkórházban január elsején. Vasárnaptól az intézmény egyik része „Észak-Pesti Centrumkórház – Honvédkórház” néven folytatja a belügyi tárca irányítása alatt a működését. A másik, a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ (MH EK) részében megmaradnak a katonakórház bizonyos funkciói, s ellátják a NATO feladatokkal kapcsolatos kötelezettségeket – írja a Népszava. Ez új helyzetet teremt a dolgozók számára is. Minderről eddig csak a katonai státuszban foglalkoztattak kaptak tájékoztatást, ám ők ennek tartalmáról nem beszélhetnek.

A honvédségi civil alkalmazottak még az utolsó munkanapon sem tudtak részleteket a rájuk váró változásokról

– írja a lap. Bárdos Judit, a Belügyi, Rendvédelmi és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének elnöke szerint a legnagyobb bizonytalanságot a jogviszonyváltás kelti a civil munkavállalók körében. Ők eddig honvédségi alkalmazotti jogviszonyban dolgoztak, az intézmény átalakításával pedig szolgálati jogviszonyba kerülnek. De arról nem tudni, hogy az eddig szerzett jogaikat és járandóságaikat így is megtudják-e tartani.

Egyelőre csak annyi ismert, hogy január 15-ig megkapják az érintettek az új munkaszerződésüket és öt napjuk lesz arra, hogy azt aláírják. Aki ezt megtagadja, annak másnaptól megszűnik a munkaviszonya.

A szakszervezet több mint egy tucat kérdést próbált tisztázni az országos kórházi főigazgatóval, ám a még karácsony előtt elküldött levelükre máig sem kaptak választ.

Ebben a levélben kérték egyebek mellett azt is, hogy a két ünnep között tájékoztassák az érintetteket a várható változásokról. Például sokan azt sem tudják, hogy az új intézményben szükség lesz-e a munkájukra. Az új jogviszonyban kinek, hol lesz a munkahelye, milyen munkakörben látja majd el a feladatait? Milyen és mekkora ellátási területről fogadhatnak betegeket? Hol látják el az aktív és a nyugdíjas belügyi dolgozókat?

A betegek legelőbb azt fogják érzeni a váltásból, hogy január elsején 12 órától másnap reggel hatig szünetel a betegfelvétel, a sürgősségi ellátás az intézményben.

Ezalatt a 18 óra alatt állítják üzembe az újonnan felálló Észak-Pesti Centrumkórház – Honvédkórház informatikai rendszerét. A bennfekvőket ezalatt is ellátják. Az esetleges új betegeket a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) átirányítja más intézményekhez, így több mint egy tucat kórház között osztja szét.

Akikhez mentőt hívnak, azoknak az NNK utasítása alapján az Országos Mentőszolgálat diszpécsere talál majd ellátót. Akik maguk mennének valamilyen szakrendelésre, vagy sürgősségi ellátásért, azok a háziorvosuknál érdeklődhetnek, hogy melyik kórházat jelölték ki az ellátásukra. Emellett a Honvédkórház honlapján is megtalálhatják az erről szóló tisztiorvosi utasítást, bár ez utóbbi nem kifejezetten betegbarát, hiszen a páciensnek előbb diagnosztizálnia kell a maga baját, hogy tudja, hol ígérnek neki arra ellátást. Például nem elég azt tudnia, hogy rettenetesen fáj a hasa, mert máshova kellene indulna a gasztroenterális vérzés tüneteivel, mint egy akut hasi sebészeti problémával – írja a lap.

(Pintér Sándor belügyminiszter beszél a visegrádi négyek (V4) és Ausztria belügyminisztereinek találkozóján rendezett sajtótájékoztatón Prágában 2019. november 21-én. MTI/EPA/Martin Divisek)

 

Advertisement

Legnépszerűbb cikkeink