Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

A diéta, ami az evésről szól

Létrehozva:

Fotó: Shutterstock

Az intuitív étkezés az egyik legújabb diéta-divat. Jól hangzik az elv, amit filmsztárok és focisták követnek: az étkezés a szervezet belső, éhség-jóllakottság jelzésein alapul. Követői elutasítják a fogyókúrát és a szigorú diétás szabályok követését, és állítják, hogy sokkal jobban érzik magukat, mint a koplalók.

Az alapító amerikai dietetikusok szerint, ha a testünk jelzéseivel összhangban étkezünk, akkor elérhetjük a számunkra ideális testsúlyt, ráadásul anélkül, hogy fogyókúrás szabályokkal korlátoznánk az étkezésünket. 

Evelyn Tribole és Elyse Resch 1995-ben publikálták az intuitív étkezésről szóló tanulmányukat, amit az inspirált, hogy azt tapasztalták pácienseiknél, a korlátozó diéták a legtöbb embernél nem eredményeznek tartós testsúlycsökkenést. Az átmeneti fogyás, majd a gyors visszahízás pedig nemcsak fizikai, hanem lelki síkon is megterheli az önértékelésükben amúgy is érzékeny embereket.

Ezen a megfigyelésen alapulva született meg az intuitív táplálkozás irányzata, ami arra a tényre épül, hogy a szervezet képes pontosan szabályozni a megfelelő táplálékfelvételt. Az elmélet szerint az evést nem külső tényezőkre, hanem a szervezet jelzéseire kell alapozni. Ez azt jelenti, hogy az intuitív étkező nem diétás szabályok szerint táplálkozik. Nem korlátozza, hogy mikor, mit vagy mennyit ehet. Akkor eszik, amikor valódi, fizikai éhséget érez. 

Vagyis nem jellemző rá az érzelmi evés, az unalomból, az idegesség legyűrésére, a magány ellen vagy a rosszkedv elűzése érdekében történő evés-nassolás. Nincs a keze ügyében egy pogácsa, az asztalán egy tányér sütemény, nem válogat a snack-ek között, ha meccsnézés a program. Csak akkor és annyit eszik, amennyivel kellemesen jóllakik, és nem többet. Odafigyel arra, hogy az egyes élelmiszerek milyen hatással vannak a testére. Csak azt fogyasztja, ami jól esik, és amitől jobban érzi magát. Ami kellemetlen következményeket okoz nála, azt akkor is kihagyja az étrendjéből, ha azt a világ legegészségesebb ételének kiáltották ki.

Már nagyon sokan követik ezt a táplálkozási formát világszerte, és Magyarországon is vannak hívei. Egyöntetű véleményük, hogy elindult náluk a fogyás, és jelentősen javult a kedélyállapotuk. Felmérések is igazolják, hogy az így étkezőknél alacsonyabb lesz a testtömegindex, csökken az összkoleszterin és a vérnyomás, javul az inzulinérzékenység. Lelkileg pedig magasabb önértékelést eredményez, optimizmust ad, és a test elfogadását. Aki intuitívan étkezik, annak magasabb a fizikai aktivitása, mert azzal, hogy sokfélét eszik, a vitaminok és az ásványi anyagok gazdag tárházából válogat. Mivel az intuitív étkezők nem fogyókúráznak, ezért az ő körükben gyakorlatilag nem alakulnak ki étkezési zavarok. Általában mindenkinek beválik, aki kipróbálja, de ha ezt mégsem tudnánk beépíteni az életformánkba, akkor nyugodtan keresgélhetünk másféle diéták, böjtök között.

Szikora Katalin

Legnépszerűbb cikkeink