Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Mértékkel az ünnepi finomságokból!

Létrehozva:

Népviseletbe öltözött lány hímes tojást ad a locsolóknak a Tolna megyei Cikón húsvéthétfőn, 2019. április 22-én. | Fotó: MTI / Sóki Tamás

Ha otthon vagyunk, és a szemünk előtt, a kezünk ügyében a frissen szelt sonka, a kalács, a sok édesség, akkor hajlamosak vagyunk többet és többször enni. Nehéz megtartani ilyenkor a józan mértéket, de az ételallergiások és ételintoleranciában szenvedők még az ünnepeken sem lazíthatnak.

Az egészségeseknek a dietetikusok azt ajánlják, hogy az ünnepi étkezéseknél tudatosan kerüljék el a „túlzabálást”. A mennyiségi evés helyett a gasztronómiai élvezet legyen a fontos, hogy a családdal eltöltött közös idő örömforrás legyen, és ne a gyomorfájásról szóljon.

A személyes alkat, a kor, az egészségi állapot, az egyes alapanyagokkal szembeni érzékenység, az életvezetési szokások alapján lehet csak megmondani, hogy kinek mennyi az ideális mennyiség a sonkából, a báránycombból vagy a frissen sült kenyérből.

Könnyítjük a tradicionális húsvéti menüsort is, olyan új ételekkel, amelyek kevésbé zsírosak. A diétázóknak szánt fogásokat pedig egy kis friss zöldséggel tehetjük még ínycsiklandozóbbá, de a kínálgatásnál ne feledjük: egy szigorú diétába még húsvétkor sem fér bele a lazaság.

Hasznos, ha a vendégjárás előtt tudatosan beosztjuk, hogy hol mit fogunk enni. Nem kell mindenhol mindent megkóstolni, elég egy-egy fogást, ezzel nem fogjuk megsérteni a háziakat sem, és mi sem üres gyomorral megyünk tovább a másik terített asztalhoz.

Szikora Katalin

Legnépszerűbb cikkeink