Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Ketogén étrend: Szénhidrát helyett zsírból biztosítja az energiát

Létrehozva:

Fotó: Shutterstock

Tél végén érheti el mélypontját szervezetünk vitamin- és ásványianyag-ellátottsága, emiatt nőhet az étvágyunk. Ezzel együtt eljött a diéták korszaka is.

A ketogén étrend lényege, hogy szénhidrát helyett zsírból biztosítja a szervezet számára szükséges energiát, úgynevezett ketózist előidézve. Ez a folyamat testünk egyféle biztonsági üzemmódja, melyet csak végszükség esetén szeret bevetni. Hippokratész eredetileg epilepsziás gyerekek kezelésére alkalmazta a magas zsírtartalmú étrendet, időszámításunk előtt a 4-5. században. Bár elsőre úgy tűnhet, nem követel túl sok lemondást, a valóság azonban az, hogy sok gyümölcsöt és zöldséget is kizár a napi fogyasztásból, szakértői felügyelet nélkül pedig veszélyes is lehet a ketogén étrend.

„A drasztikusan szénhidrát-szegény étrend rövid távon is hiányállapotokat okozhat a szervezetben, hirtelen koncentrációs zavar, hangulatingadozás is jelentkezhet, a rostszegény táplálkozás miatt pedig székrekedés is előfordulhat” – tudtuk meg Pangl-Szarka Dorottya dietetikustól. A szélsőségesnek tekinthető életmód tartós alkalmazása még komolyabb kockázatokat rejthet: koleszterinszint-emelkedés, hormonális problémák, vészes folyadékhiány és szívritmusváltozás is felléphet. A szakember tapasztalatai szerint a ketogén étrend leginkább kúraszerűen működik, mert – éppen a felsorolt veszélyek miatt – hosszabb távon fenntarthatatlan. „Főleg sportolóknál népszerű, mert egy versenyfelkészülési szakaszban az állóképesség és a teljesítmény növelésére alkalmazható, de akkor is csak szakember felügyeletével vagy legalább véleményével ajánlott. Fogyókúrás irányzatként nem látom működőképesnek, mert személyenként nagyon eltérő a szervezet igénye ahhoz, hogy egy ilyen szigorúan szélsőséges étrendet bárki képes legyen tartani.”

A ketogén étrend mindezek ellenére mégis népszerű, ami annak köszönhető, hogy szénhidrát-megvonáson alapszik. Látványos és gyors eredményt ígér és hoz is, félő azonban, hogy a kúra végeztével ugyanúgy visszajön minden leadott kiló. „A kalória csak egy dolog, fontosabb a tápanyagok aránya az étrendben. Mindig személyre kell szabni az étrendet, annyira más az anyagcserénk, az életmódunk, hogy nem lehet általánosítva ugyanazt alkalmazni mindenkinél. A ketogén étrend ráadásul fizikailag és szociálisan sem tartható sokáig. A teljes igazsághoz azonban hozzátartozik, hogy ismerek olyat, aki évek óta így étkezik, hozzászokott a szervezete, és bevált neki” – teszi hozzá Pangl-Szarka Dorottya.

A szakember az időszakos kúrák helyett kiegyensúlyozott, tiszta étrendet javasol, mely kis mértékben tartalmaz feldolgozott élelmiszereket, nagyobb arányban pedig teljes értékű étkezésekből áll, melyek rostban, vitaminban és fehérjében gazdag fogásokból épülnek fel.

Kőváry Anett

Legnépszerűbb cikkeink