Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Kérdőjelek Paks2 körül

Létrehozva:

A paksi atomerőmű 2021. szeptember 10-én. | Fotó: MTI / Kiss Dániel

Szijjártó Péter külügyminiszter és Deutsch Tamás EP-képviselő is cáfolta a Paks2 leállításáról szóló híreket. Az ellenzék a beruházás leállítását követeli.

Sok újságban jelent meg a hír, hogy a magyar kormánypárt képviselői megszavazták a Paks2-t leállító EP-határozatot, ezt Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti képviselője cáfolta. Facebookos posztjában azt írta: a Fidesz megszavazta az ukrajnai háborús konfliktussal kapcsolatos EP-határozatot, de nem támogatta Paks2 leállítását. „Nem támogattuk a határozat azon részeit, amelyek a magyar ellátásbiztonságot veszélyeztethetik” – írta a Fidesz képviselője közösségi oldalán. 

Ugyancsak felelőtlennek nevezte Szijjártó Péter azokat, akik az orosz gázszállítás és a paksi bővítés leállítását kezdeményezték, mert szerinte ezzel veszélybe sodornák Magyarország biztonságos energiaellátását. „Szeretném világossá tenni, hogy ha nem jön földgáz Magyarországra, akkor nem lesz fűtés, akkor nem fog működni az ipar és akkor nem lesznek munkahelyek (…) Ha nem épül atomerőmű Magyarországon, akkor nem lehet fenntartani a rezsicsökkentés eredményeit, akkor brutális energiaár-emelkedés következik” – mondta Szijjártó Péter. Mindezt megerősítette Orbán Viktor miniszterelnök is, a Mandinernek adott interjújában. 

Szijjártó Péter azt is közölte, hogy az orosz Nemzetközi Beruházási Bank sem szerepel az uniós szankciós listán. Nemrég az ellenzék tüntetést szervezett a szerintük  „kémbankként” működő pénzintézet budapesti székháza előtt, ahol a Paks2 beruházás leállítását is követelték. Az LMP szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök az ukrajnai háborúban atomfegyver bevetésével fenyegetőzik, eközben orosz katonák több alkalommal is rálőttek radioaktívhulladék-lerakókra, valamint elfoglalták a csernobili erőművet. Szerintük Oroszország semmibe veszi a nukleáris biztonságot. „Ez is azt mutatja, hogy nem létesíthető atomhulladék-temető egy akkora nagyváros mellett, mint Pécs” – hangoztatta Keresztes László Lóránt. Kocsis-Cake Olivio arra hívta fel a figyelmet, hogy az unió által bevezetett gazdasági szankció a paksi bővítést finanszírozó orosz bankot is érinti. Az előnytelen szerződés felelősének nevezte Orbán Viktor miniszterelnököt, de Áder János államfőt is. Magyarország eddig 300 milliárd forintot költött a beruházásra.

168 / Szabad Európa / PH

Advertisement

Legnépszerűbb cikkeink