Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Nem adták fel a sztrájkot a pedagógusok

Létrehozva:

Sztrájkoló pedagógusok 2022. jnauár 31-én | Forrás: a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete Facebook-oldala

A szakszervezetek azt is ismertették, mire lehet számítani a sztrájk alatt.

Hiába illegális a hétfői pedagógussztrájk a kormány szerint, ez a Pedagógusok Szakszervezete és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete tagjait és szimpatizánsait hidegen hagyja.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) a sztrájk betiltásával kapcsolatos döntését azzal indokolta, hogy „a bíróság elsőfokú határozata megszületett ugyan január 28-án, de a döntés nem jogerős, így törvénytelen a hétfői pedagógussztrájk”, ráadásul a koronavírust is tiltó okként sorolta fel a kormány: a Népszava megírta, hogy megszerezte az Emberi Erőforrások Minisztériuma ellenkeresetét, amit a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) követeléseire reagálva nyújtottak be a Fővárosi Törvényszéknek. Ebben az Emmi külön kiemeli a koronavírus állítólagos szerepét a pedagógussztrájk betiltásában. Az Emmi szerint a sztrájk veszélyezteti az egészséget, mivel: „A vírusfertőzés átadása a családok között az iskolába járó gyerekek közvetítésével széles körben megvalósulhat”.

A lap úgy vélte, hogy ez több szempontból is kérdéseket von maga után, mivel a sztrájk lényege, hogy nincs tanítás, csak azok a gyermekek tartózkodnak az iskolákban, akiknek szülei nem tudják megoldani a felügyeletet. Logikusan tehát az következik ebből, hogy a szokottnál jóval kevesebb gyermek ücsörög az iskolákban, és épp a kormány tiltja a digitális munkarend újbóli bevezetését, minél több diákot arra kényszerítve, hogy a fertőzésveszély ellenére is bemenjen az iskolába.

 

Nem adják fel

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) és a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) azonban továbbra is arra biztatta az oktatásban dolgozókat, hogy ne engedjenek a jogellenes fenyegetéseknek, szervezzék tovább a hétfőre meghirdetett figyelmeztető sztrájkot, erről szólt a PDSZ közösségi oldalának szombati bejegyzése is.

A Telex hétfői cikkében megírta, hogy a demonstrációt a két nagy pedagógus szakszervezet, a PDSZ) és Pedagógus Szakszervezet hirdette meg közösen, miután hetekig eredménytelenül tárgyaltak a kormánnyal a követeléseikről amelyek közül a legfontosabbak a béremelés, a munkaterhek csökkentése és hogy ne küldjék fizetés nélküli szabadságra azokat a dolgozókat, akik nem oltatják be magukat koronavírus ellen.

Sajtóhírek szerint több helyen nem tartják meg a figyelmeztető sztrájkot, ám nagyon sok iskolában kitartanak a követeléseik és a munkabeszüntetés mellett.

 

Ez várható hétfőn

A sztrájkolók, utalva a 2016-os tüntetésekre, kockás ruhadarabokkal aggatják tele a PSZ budapesti székházának kerítését és maguk is kockás viseletbe öltöznek.

13 órakor a Szépművészeti Múzeum előtt tartott sajtótájékoztatót a PSZ és a PDSZ, várhatóan ekkor fogják ismertetni a részvételi adatokat is. Mivel ez az esemény lapzártánk után kezdődött, holnapi lapszámunkban számolunk be róla.

14 órakor autós demonstráció indult a Hősök teréről. Ezt a Magyar Szakszervezeti Szövetség szervezi, akik a szolidaritásukkal a bértárgyalások eredménytelenségére is szeretnék felhívni a figyelmet. Egy nagy kört tesznek a városban, a kocsisor az Andrássy út – Károly körút – Kossuth Lajos utca – Erzsébet híd – Attila út – Alagút utca – Fő út – Bem rakpart – Margit híd – Szent István körút – Váci út – Lehel utca – Dózsa György út – Hősök tere útvonalon halad. 

A résztvevő autókon kockás szalag látható. 

 

A főpolgármester is megszólalt

Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere közösségi oldalán hétfő reggeli posztjában kifejezte szolidaritását a tanárokkal és megosztotta mellé pedagógus felesége, Kiss Virág írását is.

„A politikusfeleségek korában én pedagógus-férj vagyok. A feleségem hosszú évekig tanított a közoktatásban, de pár éve egy alapítványi iskolában dolgozik, ami megadja azt a szabadságot és támogatást, amit minden magyar pedagógus megérdemelne. Vele együtt én is szolidaritásomat fejezem ki a sztrájkoló pedagógusok felé, mert amikor kiállnak magukért, akkor egyben kiállnak a gyerekeinkért, mindannyiukért!” – írta a főpolgármester, Kiss Virág pedig ma már alapítványi iskolában dolgozó pedagógusként fejezte ki szolidaritását a közoktatásban dolgozó kollégáival, és a sztrájk megtartására biztatta őket.

 

Telex / 168 / PH

Legnépszerűbb cikkeink