Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Lerajzolt ház segített az eladott gyereknek

Létrehozva:

Li Dzsingvei térképe

Kiposztolta a gyerekkori házának rajzát az internetre egy 37 éves kínai férfi, ez segített napok alatt megtalálni az édesanyját.

A férfit 4 évesen szakították el a szüleitől, emlékezetből megrajzolta, hogy nézett ki a ház a gyerekkorában, ahol lakott. A rajzot rengetegen osztották meg Kínában, ennek is köszönhető, hogy a férfi rátalált az édesanyjára január 1-én, 33 év után.

Li Dzsingvei Guangdong tartományban dolgozik, Dél-Kínában. Tisztában volt vele, hogy gyerekként elrabolták, viszont nem emlékezett sem a saját, sem a szülei nevére. De az sem maradt meg benne, hogy hol született. A kínai DNS-adatbázisban sem találta meg a szüleit. Az idő előrehaladtával egyre jobban aggódott, hogy a szülei egyáltalán életben vannak-e, ezért fordult az internethez segítségért. December 24-én, karácsony napján egy videón mutatta meg a szülőházáról és annak környékéről, emlékezetből készített rajzot a Douyin-on, ami a TikTok kínai verziója.

A hatóságok segítségével Li szülőházát Zhaotongban, Yunnan tartományban azonosították. A helyi újságok szerint Lit eladták egy 2000 kilométerre élő családnak, akik nagyon szerettek volna egy fiút. A hagyományos kínai kultúrában a fiúk születését favorizálták sokáig; sok olyan eset fordult elő, ahol a családok a feketepiacon árulták a saját gyereküket. Az ország egyke-politikája még súlyosbította is a problémát. Ezért nem is csoda, hogy 2021-ben számos olyan történet jelent meg a kínai médiában, ahol a családjuktól elvett fiúk találtak vissza a szüleikhez. Li ezekből merített erőt és inspirációt, hogy megtalálja a saját szüleit. A posztja felkeltette a hatóságok, a média és a civilek figyelmét is, így napok alatt megtalálták az édesanyját.

Az első telefonálás alkalmával az anyja leírt egy sebhelyet a fiú nyakán, ami akkor keletkezett, amikor leesett egy létráról. A DNS-tesztek is bizonyították a vér szerinti rokonságot, december 28-án pedig a kínai Közbiztonsági Minisztérium Embercsempészet Elleni Hivatala bejelentette, hogy a férfi megtalálta az édesanyját, aki az utóbbi években elvesztette a férjét, két gyerekét és egy unokáját is.

Vice / PH

Legnépszerűbb cikkeink