Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Elstartolt a Dakar rali

Létrehozva:

A francia Sebastian Loeb | Fotó: AFP / Franck Fife

A szombaton sorra kerülő dzsiddai prológgal kezdődött a 2022-es Dakar-rali, amely során 12 gyorsasági szakaszon, január 14-ig versenyeznek Szaúd-Arábiában több kategória képviselői a világ legnehezebb tereprali-viadalán.

Az autósok mezőnyében a szombati prológ után az első szakaszt is a katari Nasszer al-Attijah nyerte a szaúd-arábiai Dakar-ralin. A második napon 514 kilométert teljesítettek a versenyzők, ebből 333 km volt a gyorsasági rész. Al-Attijaht a francia Sébastien Loeb és a cseh Martin Prokop követte. A motorosoknál az ausztrál Daniel Sanders végzett elsőként, a chilei Pablo Quintana és az osztrák Matthias Walkner előtt. A mezőnynek összesen 8000 kilométert kell megtennie, hogy aztán január 14-én célba érjen Dzsiddában. A gyorsasági szakaszok össztávja 4300 kilométer.

Az autósoknál rajthoz áll a címvédő és 14-szeres Dakar-győztes Stéphane Peterhansel, aki ezúttal egy elektromos hajtású Audi volánja mögött vág neki a viadalnak. Szintén a német gyártó versenyautóját vezeti majd a kétszeres ralivilágbajnok, háromszoros Dakar-győztes spanyol Carlos Sainz, valamint a német túraautó bajnokságot (DTM) kétszer, a ralikrossz-világbajnokságot pedig egyszer megnyerő svéd Mattias Ekström. A motorosoknál szintén részt vesz a viadalon a címvédő argentin Kevin Benavides, valamint a 2020-ban első amerikaiként diadalmaskodó Ricky Brabec is. A kétkerekűek mezőnyében a 2016-ban és 2019-ben is győztes ausztrál Toby Price szintén indul. A mezőnyben két magyar induló lesz, mindketten külföldi csapattagokkal állnak rajthoz a kamionosok között. Darázsi Zsolt a Pierre Calmon, Palco Lubomir francia-szlovák navigátor-szerelő párossal kiegészülve, míg Szalai Norbert a Charly Rodriguez-O-Malley, Patrice Daviton spanyol-francia duóval közösen indul.

A Dakar-rali ezúttal nyitófutama a terepralisok világbajnoki sorozatának, amelyet első alkalommal rendeznek meg 2022-ben, a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) júniusi döntése nyomán. A vb-sorozatban további négy viadal szerepel még.

MTI / PH

Legnépszerűbb cikkeink