Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Világszerte emberek milliói hisznek az asztrológiában

Létrehozva:

Képünk illusztráció | Fotó: Shutterstock

Szerintük az ikrek jegyűek természetüknél fogva kíváncsiak, a skorpiók szenvedélyesek, de elfogadják azt az állítást is, hogy a bolygók állása pénzt hozhat a házhoz. 

A tudósok persze más véleményen vannak. Bár a puszta logikát követve is lehetetlennek tűnik, hogy a csillagok mozgása és egymáshoz viszonyított helyzete befolyásolhatja az emberi viselkedést, a kutatók időnként azért próbára tették az asztrológiát az elmúlt néhány évtizedben. A vizsgálatok végül mindig arra jutottak, hogy ez az elképzelés valóban képtelenség. 

Az utóbbi időben viszont egy új jelenség ütötte fel a fejét: nagyot ugrott az asztrológia iránti érdeklődés. Ez egyébként a stresszhatásokra adott reakció egyik formája lehet, amit a világjárvány váltott ki – írja a Psyh.org. A jelenség mindenesetre felkeltette a tudósok figyelmét, és egy új kísérletre sarkallta őket. 

Arra voltak kíváncsiak, hogy bár az emberek tulajdonságai és viselkedése között nincsenek is átfedések pusztán a csillagjegyük miatt, lehet-e bármi közös azokban a személyekben, akik hisznek a csillagjóslásban. Nos, az eredmények alapján, igen, lehet.

A Lundi Egyetem pszichológusai egy online kérdőív segítségével megállapították, hogy az asztrológiában hívő emberek általában kevésbé intelligensek és nárcisztikusabbak is az átlagnál – áll a Personality and Individual Differences című folyóiratban.

A vizsgálathoz létrehoztak egy olyan online kérdőívet, amelyet a személyiségjegyek és az intelligencia-hányados (IQ) feltérképezésére terveztek. A tesztet 264 angolul is beszélő felnőtt töltötte ki. Mint a tanulmányban írják, az eredmények arra utalnak, hogy az asztrológiában hívő emberek énközpontúbbak az átlagnál, és különleges vezetői képességekkel rendelkező embereknek tartják magukat. Megjegyezték, hogy minél magasabb pontszámot ért el egy önkéntes a kérdőív IQ-teszt részében, annál kisebb volt az esélye annak, hogy higgyen az asztrológiában. 

Advertisement

Legnépszerűbb cikkeink