Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Forma-1: az utolsó futam dönt

Létrehozva:

Fotó: AFP / Pool / Andrej Isakovic

A hétszeres világbajnok címvédő, Lewis Hamilton, a Mercedes brit versenyzője nyerte vasárnap az első Formula-1-es Szaúdi Nagydíjat, ezzel a Dzsiddában második Max Verstappennel holtversenyben az összetett verseny élén áll.

A rajtnál nem történt változás az élen, Hamilton első maradt, másodiknak Bottas (Mercedes), harmadiknak pedig Verstappen (Red Bull) fordult az első kanyarban.

A 10. körben Mick Schumacher a gumifalnak csapta a Haast, a baleset miatt pedig a versenybíróság a pályára küldte a biztonsági autót. A Safety Car-időszak alatt a Mercedes mindkét versenyzőjét kihívta a boxba kerékcserére, Verstappen viszont nem állt ki új gumikért, így ideiglenesen átvette a vezetést. Ez a stratégiai döntés jónak bizonyult, különösen úgy, hogy piros zászlóval félbeszakították a futamot a balesetben megrongálódott fal javításának idejére, így Verstappen versenyautóján a megszakítás ideje alatt szabadon cserélhettek kereket.

A kényszerszünet után állórajtra került sor, melyet Hamilton kapott el jobban, de az első kanyarban Verstappen – a pályát elhagyva – visszaelőzte, sőt, a címvédő még egy pozíciót veszített, mert Esteban Ocon (Alpine) is elment mellette. Közben a másik Red Bull-lal Sergio Pérez a falnak csapódott, ami miatt még ketten ütköztek a mezőny hátsó részében, így újabb piros zászlós megszakítás következett.

Michael Masi versenyigazgató a Mercedes és a Red Bull csapataival – a televíziós közvetítésbe is bevágott rádiós egyeztetés során – „megegyezett” az új rajtsorrendről, miután az előző újraindításnál Verstappen a pályát elhagyva előzte vissza Hamiltont. A sorrend így az első három rajtkockában Ocon, Hamilton, Verstappen volt.

A startnál Verstappen fantasztikus manőverrel már az első kanyarban megelőzte Hamiltont, majd rögtön Ocont is, akit aztán a kör végén a brit címvédő is lehagyott a célegyenesben.

A folytatásban Hamilton körről körre gyorsabb volt, mint Verstappen, majd a hajrához közeledve megtámadta riválisát, aki védeni próbálta a pozíciót, a két versenyautó majdnem összeért, és a holland, bár elhagyta a pályát, de az élen maradt. Egy körrel később Verstappen az utolsó kanyar előtt jelentősen lelassított, mintha el akarta volna engedni ellenfelét, Hamilton viszont nem akarta megelőzni, ennek nyomán hátulról nekiütközött a Red Bullnak. Valamivel később a holland versenyző 5 másodperces időbüntetést kapott a versenybíróságtól, majd maga elé engedte brit riválisát, aki így simán nyerte a futamot, és ezzel teljes mértékben nyílttá tette a vb-címért folyó küzdelmet.

Harmadikként Valtteri Bottas ért célba úgy, hogy az utolsó métereken vette át a dobogós helyet Ocontól.

A világbajnokság egy hét múlva, az Abu-Dzabi Nagydíjjal zárul.

MTI / PH

Legnépszerűbb cikkeink