Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Karácsonyi ajándék: oltási akcióhét

Létrehozva:

Orbán Viktor kormányfő a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) óbudai székházában, ahol interjút adott a Jó reggelt, Magyarország! című rádióműsorban 2021. október 15-én. | Fotó: MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda / Fischer Zoltán

A kormány mindenkit meg fog keresni személyesen, akinek lejár a védettségi ideje.

„A legnagyobb ajándék, amit adhatunk, ha beoltjuk egymást, ezért egy újabb oltási akciót fogunk indítani” – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában az oltási akcióhét meghosszabbításáról, amelyet Gulyás Gergely is bejelentett a Kormányinfón.

Orbán Viktor felvázolta, hogy a következő időszakban a digitalizáció segítségével a kormány mindenkit meg fog keresni személyesen, akinek lejár a védettségi ideje, és megkérik, vegyék fel a harmadik oltást. Ezen kívül a következő másfél hétben minden településen oltási akciónapokat szerveznek, amelytől a miniszterelnök azt várja, hogy a harmadik oltást felvevők száma rakétasebességgel növekszik majd. 

„Fontosak a pedagógusok, de a gyerekeink még fontosabbak, és jogos elvárás, hogy tegyenek meg mindent a gyerekeink egészsége érdekében” – szögezte le azzal kapcsolatban, hogy az állami oktatásban dolgozó pedagógusok közül tizenötezren továbbra sem oltottak, ami miatt december 15. után fizetés nélküli szabadságra kell vonulniuk. Orbán Viktor szerint a szülők részéről jogos elvárás, hogy a gyermekeket csak olyan ember tanítsa, aki be van oltva a koronavírus ellen. 

A miniszterelnök a rezsicsökkentésről is beszélt a rádióinterjúban. Mint mondta, az energiaszolgáltatók veszteségét nem lehet a magyarokra áthárítani. Mindenkit emlékeztetett, hogy Magyarországnak 2013 óta joga van az árszabályozáshoz. Bejelentette, a kormány szerdán döntött arról, hogy harmincháromezer kisvállalkozót sorolnak be a kedvezőbb árkategóriájú energiaellátási díjszabásba a következő időszakban, ha a szerződéseik nem kötelezik őket más irányba. Ők abban az esetben léphetnek be, ha maximum tíz embert alkalmaznak, az árbevételük pedig nem haladja meg a négymilliárd forintot. Az üzemanyag ára is rögzítve marad, ami Orbán Viktor meglátása szerint szintén védettséget jelent. A miniszterelnök úgy fogalmazott, „mi azt akarjuk, hogy keveset fizessenek az emberek, a baloldal meg azt, hogy többet”. 

Szóba került ezen kívül a gyermekvédelmi népszavazás és a jogállamisági eljárás kérdése is, amellyel a miniszterelnök szerint Brüsszel zsarolni próbálja a magyar államot. Leszögezte, nem szeretné, ha a Velencei Bizottság és az Európai Bizottság beleszólna abba, a magyarok miként nevelik a gyermekeiket. Szerinte erre az a megoldás, ha a magyarok felsorakoznak, és csakúgy, mint korábban a bevándorlási kérdésnél, együtt védik meg Magyarország érdekeit és bizonyítják Brüsszelnek a kormány igazát. A Brüsszel által visszatartott pénzekkel kapcsolatban megígérte, hogy azokat megszerzi a magyar állam számára, és az ehhez szükséges feltételeket is megteremti. Hangsúlyozta, a magyar állam addig is a költségvetésből gazdálkodik.

Pelva Csenge

Legnépszerűbb cikkeink