Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Gulyás Gergely megígérte, hogy lépéseket tesz a Szputnyikkal oltottak védelmében

Létrehozva:

Fotó: Merész Márton

Kormányinfó: folytatódik az oltási akcióhét; hamarosan érkezik a gyerekeknek szánt vakcina; 3,7 millió magyar védettsége jár le december 10-én.

A csütörtöki Kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a 168 kérdésére kijelentette, hogy az oltási munkacsoport vezetőjéhez, György Istvánhoz fordul annak érdekében, hogy az oltópontokon a Szputnyik vakcinával oltottak megkaphassák az uniós Covid-igazolványhoz könnyebb utat jelentő Janssen vakcinát.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter közölte, a szputnyikosoknak Janssen vakcinát javasol harmadik oltásként. „Én is így tettem, jó példával jártam elől” – mondta, hozzátéve, hogy nincs olyan szakmai vélemény, amely a Szputnyikot ne a legjobb vakcinák közé sorolná. A 168 újságírója erre felvetette, hogy Kásler Miklós éppen pár hete szögezte le, szakmaiatlan és továbbra sem ajánlott a két oltóanyag keverése, illetve megjegyezte, vannak olyan orvosok, akik továbbra sem engedélyezik a Johnson&Johnson vakcináját – ez a Janssen – harmadik oltásként az orosz vakcinával oltottak számára a gyakorlatban. Gulyás Gergely véleménye szerint, amennyiben valaki hat hónap után harmadiknak Janssent adat be, azzal semmilyen kockázatot nem vállal, és megígérte, lépéseket tesz az ügyben. „Arra fogom kérni az oltási munkacsoport vezetőjét, György István államtitkár urat, hogy az oltópontokon, ha valaki Janssen vakcinát kér két Szputnyik után, annak adják be” – jelentette ki. Elmondása szerint nehéz megjósolni, hogy az Európai Unió mikor hagyhatja jóvá az orosz vakcina használatát, szerinte az Egészségügyi Világszervezet (WHO) részéről előbb várható döntés, ami már fél engedélyezést jelentene.

A Kormányinfón a miniszter bejelentette azt is, hogy a kormány további egy héttel meghosszabbítja az oltási akcióhetet, illetve az operatív törzs oltási akciónapok tervét fogja kidolgozni az ország valamennyi településén. Hamarosan arról is dönt a kormány, meddig lesz érvényes az oltási igazolás két vakcinával, de Gulyás Gergely annyit elárult, hogy mindenképpen a harmadik oltás felvételéhez kötik a dokumentum érvényességét. Megjegyezte, hogy hazánkban 3,7 millió ember védettsége december 10-én lejár, mert eltelik a második oltástól számított hat hónap. Az embereket az általuk megadott elérhetőségek valamelyikén személyesen fogja felkeresni a kormány annak érdekében, hogy ők is felvegyék a harmadik adag vakcinát. Kiderült továbbá, hogy az 5-11 évesek számára elérhető Pfizer oltások december 13-i héten érkeznek meg.

Pelva Csenge

Legnépszerűbb cikkeink