Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

„A szénerőműveknek nincs jövőjük”

Létrehozva:

Szénerőmű a németországi Niederaussemben | Fotó: Christoph Hardt / Geisler-Fotopres / dpa Picture-Alliance via AFP

Tegnap kétnapos uniós levegőminőség-fórum kezdődött Madridban.

Európában évente legkevesebb 400 ezer ember veszti életét a rossz levegőminőség miatt, és még többen szenvednek légszennyezés okozta légzőszervi, valamint szív- és érrendszeri betegségekben.

Haladást sürgetett a környezetkárosító anyagok kibocsátását zéróra csökkentő tervek megvalósításában az Európai Bizottság alelnöke az Európai Unió kétnapos, levegőminőségi fórumának csütörtöki megnyitóján Madridban.

 Frans Timmermans beszédében hangsúlyozta: a megoldás részét képezi a szén használatának elhagyása. „A szénerőműveknek nincs jövőjük” –  jelentette ki az MTI beszámolója szerint.

Kiemelte a közös munka, valamint a szigorúbb együttműködési szabályok fontosságát az energia, a közlekedés, a várostervezés és mezőgazdaság ágazatai között helyi és nemzetközi szinten egyaránt.

Az európai politikus szerint a levegő minőségének javulása fontos a városlakóknak, és emlékeztetett: a légszennyezés a vezető korai halálok világszerte.

A kétnapos fórum középpontjában a levegő minősége és az egészség közötti kapcsolat, a tiszta levegőhöz való jog megvitatása, valamint az EU levegőminőségre vonatkozó szabályozásának felülvizsgálata áll.

A meghívott felszólalók között szerepel Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója, továbbá Virginijus Sinkevicius, a környezetért, az óceánokért és a halászatért felelős uniós biztos.

Az Európai Bizottság korábbi jelentése szerint Európában évente legkevesebb 400 ezer ember veszti életét a rossz levegőminőség miatt, és még többen szenvednek légszennyezés okozta légzőszervi, valamint szív- és érrendszeri betegségekben. A rossz légminőség évente több mint 20 milliárd euróba kerül az európai gazdaságnak.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) figyelmeztetése szerint az általa meghatározott levegőminőségi határértékek betartásával évente több mint 50 ezer ember korai halálát lehetne megakadályozni Európában.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) legfrisseb (hétfői) jelentése szerint hat település levegőjét kellett veszélyesnek minősíteni a magas szállópor-koncentráció miatt. Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség számítása szerint Magyarországon évente hozzávetőlegesen 13 ezer ember hal meg idő előtt a légszennyezettség miatt.

Legnépszerűbb cikkeink