Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Csak szombaton nassolnak a svédek

Létrehozva:

Képünk illusztráció | Fotó: Shutterstock

Egy átlagos svéd család heti egy kiló édességet eszik, mégis nekik vannak Európában a legjobb fogaik.

A BBC számolt be arról, hogyan alakult ki a szombati nassolás hagyománya, a lördagsgodis, egy második világháború utáni, ma már etikátlannak minősülő kísérletből.

Az 1930-as években egész Európában rémes volt az emberek fogászati állapota, egy svéd felmérés szerint a gyerekek fogainak 83 százaléka már 3 éves korára kilyukadt. A rossz fogakat nem tömték, legfeljebb kihúzták. 

Tudta és a beleegyezése nélkül ma már senkin nem lehet kísérletezni, de a múltszázad közepén, Lund városának Vipeholm pszichiátriai kórházában még megtörtént: a svéd kormány megbízására, a cukoripar támogatásával az orvosok a fogakhoz tapadó, ragacsos karamellával szándékosan elrohasztották a főként fiatal értelmi fogyatékos betegek fogait, komoly fájdalmakat okozva nekik. „Naponta tömték őket édességgel, így szereztek először tudományos bizonyítékot arra, hogy van összefüggés a cukorfogyasztás és a fogak romlása között” – mondta a BBC-nek Sofie Tegsveden Deveaux írónő, a svéd kultúra szakértője. „Az orvosok arra jutottak, hogy a mindennapos édességevés kedvező környezetet teremt a fogszuvasodást okozó baktériumoknak. Ezért jobb csak egyszer-egyszer annyit enni, amennyit kívánunk, és utána fogat mosni” – tette hozzá Richard Tellström ételtörténész. Az eredményekre épült egy nemzeti egészségkampány, és sok svéd követte tanácsaikat. A szülők számára kényelmes volt, hogy korlátozni tudták gyerekeik édességfogyasztását és a gyerekek is könnyebben alkalmazkodtak az új rendhez, miután kaptak egy napot, amikor bármilyen édességet ehettek, ha cserébe a hét többi napján böjtöltek. Családi programmá vált, hogy ők választhatták ki, hol vásároljanak, milyen nasikat. „Óriási mértékben javul a svéd lakosság fogászati állapota attól, hogy csak szombatonként ettek édességet, legalább annyit, mint a rendszeressé vált fogmosástól, és attól, hogy egészségesebb ételeket fogyasztanak, mint felmenőik” – mondta Tellström. Svédországban a fogászat 23 éves korig ingyenes, hamar kezelik a lyukas fogakat. Már egyre többen esznek édességet hétközben is, de akinek gyerekkorában a lördagsgodis családi hagyomány volt, valószínűleg a saját gyereire is átörökíti.

Legnépszerűbb cikkeink